CFR: 21 de trenuri vor fi anulate duminică din cauza viscolului

Data actualizării: Data publicării:
locomotiva cu un conductor inauntru in gara de nord inzapezita
21 de trenuri vor fi anulate pe fondul avertizărilor meteorologice şi al restricţiilor de circulaţie aplicate de CFR la nivelul sucursalei feroviare Constanţa. Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

ACTUALIZARE Un număr de 21 de trenuri vor fi anulate, duminică, pe fondul avertizărilor meteorologice şi al restricţiilor de circulaţie aplicate de CFR SA la nivelul sucursalei feroviare Constanţa, a anunţat, sâmbătă seara, CFR Călători.

Potrivit sursei citate, este suspendată circulaţia următoarelor trenuri în data de 26.11.2023: IR 1580, IR 1882, IR 1586, IR 1682 în relaţia Constanţa - Bucureşti Nord; IR 1583, IR 1881, IR 1885, IC 581 în relaţia Bucureşti Nord - Constanţa; R 8004/8007 în relaţia Feteşti - Bucureşti Obor şi retur; R 8122 Slobozia Veche - Bucureşti Nord se anulează pe distanţa Slobozia Veche - Urziceni; R 8153 Urziceni - Slobozia Veche; R 8154 Slobozia Veche - Urziceni; R 8201/8205 Buzău - Feteşti - Constanţa; R 8208/8204 Constanţa - Feteşti - Buzău; R 8206/8202 Constanţa - Feteşti - Buzău; R 8203/8207 Buzău - Feteşti - Constanţa.

„Măsura are drept scop adaptarea circulaţiei trenurilor la noile condiţii, în fapt circulaţia garniturilor cu remorcare diesel. Traficul de călători va fi preluat de celelalte trenuri din graficele de circulaţie. Pasagerii care au bilete la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare”, precizează CFR Călători, citat de Agerpres.

Compania recomandă pasagerilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să se informeze despre condiţiile meteo şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri şi posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor.

Comandamentele feroviare de iarnă, activate în partea de sud-est a ţării

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că, urmare avertizărilor meteo de vreme severă în mai multe judeţe din partea de sud-est a ţării, au fost activate comandamentele locale de iarnă pe raza Sucursalelor Regionale de Cale Ferată Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Iaşi.

Conform unui comunicat al companiei, comandamentele de iarnă locale sunt operaţionale, în acest moment, iar personalul feroviar este activat şi mobilizat pentru asigurarea şi menţinerea condiţiilor optime de circulaţie pe toate secţiile de cale ferată din partea de sud-est a reţelei, în special pe raza judeţelor unde sunt anunţate fenomene meteo severe.

„Astfel, pentru noaptea de 25 noiembrie/26 noiembrie au fost activate echipele speciale de intervenţie care vor acţiona, în cazul în care situaţia o impune, cu utilaje de deszăpezire şi de intervenţie pe tot parcursul nopţii, numărul personalului feroviar de intervenţie urmând a fi suplimentat în funcţie de intensitatea fenomenelor meteorologice, astfel încât să fie asigurată permanenţa activităţii de deszăpezire. De asemenea, pentru judeţele în care au intrat în vigoare avertizările meteo de cod galben şi portocaliu, regionalele CF au prealarmat plugurile de zăpadă şi utilajele de intervenţie, astfel încât personalul de specialitate să acţioneze operativ pentru remedierea eventualelor deranjamente înregistrate la liniile de cale ferată şi la linia de contact”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată subliniază că, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, dar şi pentru a evita blocajele în linie curentă din cauza viscolului, au fost luate măsuri suplimentare privind condiţiile de circulaţie a trenurilor, în sensul utilizării tracţiunii Diesel pe raza Regionalei Constanţa şi interzicerea circulaţiei trenurilor formate din automotoare sau a celor remorcate cu locomotive de tip LDH.

În ceea ce priveşte judeţele care se află sub incidenţa codului portocaliu, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteo, înregistrate atât din cursul nopţii, dar şi pe parcursul zilei de duminică, regionalele CF vor lua măsură restricţionării temporare a circulaţiei trenurilor pe anumite intervale de staţii, dacă se impune intervenţia cu plugurile pentru deszăpezire sau a utilajelor de intervenţie, astfel încât să fie asigurat personalului feroviar front de lucru fie pentru deszăpezire, fie pentru remedierea eventualelor deranjamente la linia de contact.

„Vă asigurăm totodată, că personalul de specialitate al CFR SA menţine o permanentă legătură cu dispeceratele operatorilor de transport feroviar şi transmite periodic informaţii despre condiţiile de trafic înregistrate pe fiecare regională de cale ferată, zonele unde se impune să se acţioneze cu pluguri pentru deszăpezire sau intervalele de cale ferată unde circulaţia trenurilor trebuie adaptată la condiţiile meteo.

De asemenea, operatorii de transport feroviar sunt în permanenţă avizaţi asupra condiţiilor de circulaţie, astfel încât fiecare companie să-şi informeze din timp călătorii, dacă apar modificări în graficul trenurilor înscrise în circulaţie.

CFR SA îi asigură pe călători că toate măsurile operative întreprinse de angajaţii feroviari în perioadele de vreme severă au ca principal scop menţinerea continuităţii traficului şi le recomandă să consulte permanent site-urile operatorilor de transport feroviar de călători, pentru informaţii actualizate despre trenurile înscrise în circulaţie”, informează comunicatul.

--știrea inițială--

Trenurile care circulă pe magistrala Bucureşti-Constanţa vor înregistra întârzieri din cauza restricţiilor impuse de sâmbătă seara de CFR SA, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează CFR Călători printr-un comunicat, transmite Agerpres.

„Pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorablie care afectează mai multe zone din ţară şi ţinând cont de avertizările meteo pentru această perioadă (vânt puternic, precipitaţii/ninsori abundente, viscol, vizibilitate scăzută etc.), începând din această seară - 25 noiembrie, ora 19:00, administratorul infrastructurii feroviare - CNCF CFR SA introduce mai multe restricţii în circulaţia trenurilor de călători pentru derularea traficului feroviar în condiţii de siguranţă. Aceste restricţii se aplică în special pentru trenurile cu îndrumare din/ sosire în staţia Constanţa şi staţii cale ferată de pe magistrala 800 Bucureşti - Constanţa unde se interzice circulaţia cu tracţiune electrică şi automotoare, ceea ce va genera întârzieri pe această secţie precum şi decalări de orare la trenurile de legătură”, se menţionează în comunicat.

Pentru asigurarea continuităţii circulaţiei trenurilor în condiţii de siguranţă, CFR Călători pune operativ la dispoziţia CFR SA tracţiune diesel pentru remorcarea garniturilor pe ruta Bucureşti - Constanţa şi retur. De asemenea, societatea este pregătită să intervină, în funcţie de evoluţia stării vremii şi a condiţiilor de circulaţie, cu mai multe unităţi diesel, în limita parcului tehnic disponibil. Având în vedere faptul că starea vremii este în evoluţie, sunt posibile şi modificări în programul trenurilor ca urmare a circulaţiei dificile din zonele afectate sau în zonele unde se lucrează pentru restabilirea circulaţiei în condiţii normale şi de siguranţă.

Circulaţia în zonele afectate de condiţiile meteo de iarnă se va desfăşura în funcţie de măsurile operative stabilite şi dispuse de managerul infrastructurii feroviare - CFR SA, subliniază sursa citată.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare Cod portocaliu de precipitaţii abundente, valabilă până duminică, la ora 18:00, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa, unde se vor acumula 50-60 l/mp şi izolat 70 l/mp.

De asemenea, o altă avertizare Cod Portocaliu de viscol, valabilă duminică, până la ora 16:00, vizează judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanţa, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău, precum şi Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Duminică, de la ora 2.00 până la ora 16.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de viscol.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri