Video 72 de ore de antrenament în pădure, prin zăpadă: „Unicul meu obiectiv va fi supraviețuirea într-o situație de război”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
paramilitari estoni se antreneaza
Voluntarii din Estonia se antrenează de teama unui conflict cu Rusia Foto: Profimedia Images

Din punct de vedere militar, Rusia este net superioară vecinilor săi, iar pentru naţiunile mai mici amenințarea războiului este tulburătoare. Fosta republică sovietică Estonia face parte din NATO şi Uniunea Europeană. Din cauza tensiunilor dintre Rusia și Occident, estonienii au intrat în alertă maximă, aşa că mii de voluntari s-au alăturat forțelor armate. Estonia împarte cu Rusia aproape 320 de kilometri de graniță, iar aceşti oameni se antrenează ca să-şi apere țara în cazul unui atac. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Inginerul civil Marko Pikk inspectează un șantier din capitala Estoniei, Tallinn. Este joi, dar deja se gândește la weekend. Ca în fiecare an, se va prezenta la antrenamentul de supraviețuire ca membru al unei unități militare de voluntari. Și va petrece 72 de ore în pădurile din Estonia, deși e vreme de iarnă.

În următoarele trei zile nu va trebui să mă ocup de problemele de pe șantiere. Unicul meu obiectiv va fi supraviețuirea într-o situație de război”, spune inginerul Marko Pikk, membru al forțelor paramilitare.

Ingineri, manageri din IT și funcționari: Serviciul militar, cea mai importantă misiune

A doua zi trebuie să plece. Echipa lui Pikk și-a împachetat echipamentul de teren. În acest weekend, se vor înfrunta cu alte echipe într-un fel de joc de cercetași. Puștile lor sunt încărcate cu gloanțe oarbe, dar e mult mai mult decât un simplu joc. Pikk și camarazii săi sunt foarte conștienți de tensiunile cu Rusia.

E posibil ca organizatorul să ne fi pregătit sarcini mai dificile din cauza situației actuale. Vom vedea. Presupunem că va fi o competiție dură, ca întotdeauna”, spune Marko Pikk.

Manageri din domeniul IT și funcționari s-au înscris ca voluntari și sunt dornici să-și arate determinarea.

Serviciul militar este cea mai importantă misiune pe care cetățenii o pot îndeplini în numele țării lor”, spune unul dintre camarazii lui Pikk.

E timpul să-și strângă lucrurile. În curând se vor îndrepta spre granița cu Rusia.

Țara cu 1,3 milioane de locuitori și 320 de km de graniță cu Rusia

Granița Estoniei cu Rusia se întinde pe 320 de kilometri. Iar populația țării e de 1.300.000 de locuitori. Aici, mulți oameni privesc cu mare îngrijorare amenințarea unei invazii ruse în Ucraina.

Parlamentarii din Tallinn au vorbit chiar despre o „situație alarmantă”. De multe ori, de-a lungul istoriei, Estonia a ajuns sub o dominație opresivă rusă ori sovietică. Politicienii țării și-au învățat lecția.

„Există o solidaritate puternică între politicieni, indiferent de partid: niciodată singur. Niciodată singur! Acest lucru înseamnă că trebuie să ne apărăm. Capacitățile noastre de apărare sunt solide, au fost construite de de la zero în ultimii 30 de ani. Și, în al doilea rând, prețuim foarte mult parteneriatele strânse, atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO”, spune Marko Mihkelson, președintele Comisiei de politică externă.

Antrenament de anduranță

Dar în cel mai rău caz, acești bărbați vor să-și poată apăra țara fără niciun ajutor extern. Echipa lui Marko Pikk merge prin păduri de 24 de ore. Au acceptat o provocare după alta și au găsit noi poziții. În tot acest timp, se aud focuri de armă în depărtare. Dorm direct pe zăpadă, înveliți doar în saci de dormit ca să le țină de cald. Noaptea, temperaturile scad sub zero grade.

„Acum e foarte frig. Am reușit să ne odihnim o jumătate de oră sub copac, dar hainele sunt ude și, la astfel de temperaturi, nu se usucă”, spune Marko Pikk.

La un punct de control au fost pregătite băuturi calde pentru rezerviștii voluntari. În curând, apar și alte echipe. Femei și bărbați din toată Estonia participă la acest test de anduranță.

20.000 de voluntari, la ordinele armatei

Dacă sunt solicitate, aceste unități ar putea furniza aproximativ 20.000 de voluntari. Cu toate acestea, ei știu că într-un război, forțele ruse ar fi mult superioare.

În luptă, voluntari precum Marko Pikk ar primi ordine de la forțele armate ale Estoniei. Toți speră că nu se va ajunge niciodată la asta – chiar dacă, la punctul de control, se vorbește că situația din Ucraina ar putea escalada în orice moment.

Suntem aici, la granița de est a Estoniei, exact în locul potrivit. Dacă ceva s-ar întâmpla în următoarele câteva ore, gloanțele oarbe pot fi schimbate rapid cu muniție reală. Cu siguranță suntem pregătiți”, spune Marko Pikk.

Apoi se întorc în pădure și speră că, data viitoare când vor fi aici, va fi doar pentru un alt exercițiu ca acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri