Adam Michnik spune că „acum toți suntem ucraineni”. „Putin a reuşit să-i convingă pe ruși că albul este negru şi negrul este alb”

Data publicării:
Stand with Ukraine rally in Warsaw, Poland - 20 Feb 2022
Adam Michnik (stânga), alături de ambasadorul Ucrainei în Polonia la un protest din Varșovia împotriva războiului pornit de Putin. Foto: Profimedia Images

Scriitorul, ziaristul şi istoricul polonez Adam Michnik a declarat joi că primirea Premiului Prinţesa de Asturias pentru Comunicare şi Ştiinţe Umane pe anul 2022 este un semnal de sprijin pentru forţele democrate care se opunpopulismului şi autoritarismului în estul Europei. Totodată, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Michnik a comentat totodată că preşedintele rus Vladimir Putin a reuşit să-i convingă pe concetăţenii săi că albul este negru şi negrul este alb, transmite EFE.

Este o recompensă pentru ziarul meu care, în ultimii 30 de ani a încercat să-şi îndeplinească misiunea de a proteja democraţia în Polonia şi în întreaga regiune, a declarat pentru EFE redactorul-şef al prestigiosului ziar liberal Gazeta Wyborcza.

În ultimele luni, Michnik a avut o atitudine critică la adresa Kremlinului ca urmare a invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, însă nu ezită să critice şi guvernul ultraconservator de la Varşovia şi atrage atenţia cu privire la riscurile populismului pe continentul european.

Cea mai mare realizare a lui Putin a fost să convingă mare parte a societăţii (ruse) că albul este negru şi negrul este alb şi că nu există război în Ucraina, ci doar o operaţiune specială, a declarat Michnik, una dintre principalele figuri ale opoziţiei anti-comuniste din anii '80 ai secolului trecut şi un punct de reper în apărarea democraţiei.

Reţeta împotriva populismului este formarea cetăţenilor, consideră ziaristul polonez, căci, dacă ignorăm educaţia, golurile care rămân pot fi umplute de Vox, Le Pen sau Orban", referiri la partidul de extremă dreapta din Spania, la lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen şi la premierul ungar Viktor Orban.

În joc în aceste momente în Ucraina este şi modelul european al democraţiei, al relaţiilor internaţionale şi al modului de viaţă, susţine Michnik, făcând o comparaţie cu Războiul Civil spaniol care, spune ziaristul, a prefigurat  „ceea ce avea să urmeze. Pentru a apăra pacea în Europa, este obligatoriu să apărăm Ucraina, spune Michnik, care a salutat în acest context schimbarea de atitudine a guvernului german, odată cu decizia luată de Berlin de a furniza arme Kievului, transmite Agerpres.

Dezbaterea îmi aminteşte ceea ce s-a întâmplat cu Kosovo. Care mesaj este cel mai important în istorie? Niciodată să nu mai existe un Auschwitz, niciodată să nu mai existe un război, reflectează el.

A adopta atitudinea să nu mai existe vreodată un război şi a te opune totodată trimiterii de arme în Ucraina înseamnă a o lăsa fără apărare în faţa lui Putin şi a atrocităţilor pe care le comite armata rusă, consideră Michnik.

Desigur, şi eu aş prefera să continuăm pe calea păcii şi a demilitarizării, dar astăzi este important să apărăm Ucraina, avertizează jurnalistul polonez.

„Toți suntem ucraineni acum”

Luna trecută, Michnik spunea într-un interviu pentru Radio Free Europe că Vladimir Putin „a dus Rusia într-o capcană”.

„În Rusia, schimbările au avut loc după ce s-au pierdut războaie - după războiul finlandez, războiul japonez, războiul afgan, și acum Ucraina”, a punctat scriitorul polonez.

Putin a interpretat greșit retragerea haotică a Statelor Unite din Afganistan, considerând-o semnul unei fisuri la nivelul NATO, este de părere Adam Michnik.

„Nu cred că rușii îl susțin 100% pe Putin; 200.000 de ruși au plecat în străinătate. În 1968, în timpul intervenției din Cehoslovacia, șapte persoane au mers în Piața Roșie din Moscova. Astăzi, 8.000 au fost deja arestați pentru că au ieșit în stradă cu sloganul «Nu războiului»”, declara  Michnik pe 18 aprilie, făcând referire la suportul popular pentru invazia rusă din Ucraina. 

„Sunt sigur că Ucraina va deveni pentru Putin ceea ce a devenit Afganistanul pentru [Leonid] Brejnev”, a adăugat Michnik, referindu-se la fostul lider sovietic care a ordonat invadarea Afganistanului în decembrie 1979.

Invadarea Afganistanului a dus la moartea a aproximativ 15.000 de militari și a 2 milioane de afgani, grăbind prăbușirea Uniunii Sovietice. Acum, Michnik speră că o înfrângere a Rusiei în Ucraina va fi scânteia care va aprinde cu adevărat democratizarea Rusiei.

„Trebuie s-o spunem răspicat. Toți suntem ucraineni acum”, scria Adam Michnik într-un editorial scris în ziarului liberal polonez Gazeta Wyborcza la finalul primei zile de război, în 24 februarie.

Citește și: Charles Michel, în vizită la Hiroshima: Amenințările Rusiei privind folosirea armei nucleare sunt „ruşinoase şi inacceptabile”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri