Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, în pericol de a fi oprit: administrația americană e pe cale să intre în „shutdown”

Data actualizării: Data publicării:
Capitoliul american pe fundalul unui cer cu nori
Congresul SUA nu a ajuns încă la o soluție financiară pentru a evita intrarea guvernului în „shutdown”. Foto: Getty Images

Blocarea administrației americane, cunoscută sub denumirea de „shutdown”, la 1 octombrie, poate opri temporar ori afecta ritmul livrărilor de ajutor militar către Ucraina, conform Departamentului de Stat al SUA, informează Kyiv Independent.

„Aici vorbim despre o interpretare juridică care se referă la ce angajați ai administrației pot lucra în perioada shutdown-ului și la cei care nu pot lucra”, a precizat pentru Ukrinform, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Mai multe departamente și agenții guvernamentale americane își fac deja planuri în avans înainte de intrarea administrației SUA în shutdown, dar un astfel de blocaj instituțional ar afecta totuși livrările de armament pentru Ucraina, notează presa de la Kiev. 

„Când ai un număr de angajați care nu pot veni la muncă, ritmul livrărilor (de ajutor militar) va fi afectat. Acesta e motivul pentru care considerăm că un blocaj al administrației ne îngrijorează și de aceea solicităm Congresului să găsească resursele financiare pentru a permite guvernului să-și continue activitatea”, a spus Miller.

Congresul american se reunește marți în sesiune și are la dispoziție doar cinci zile - până la 1 octombrie - pentru a ajunge la un acord pentru evitarea shutdown-ului administrației americane. În acest moment, neînțelegerile politice din rândul republicanilor ar putea conduce la primul „shutdown” al guvernului SUA din decembrie 2018, cu consecințe majore asupra economiei globale.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri