Analiză CNN. „Noua bătălie crucială” a Rusiei în Ucraina. Importanța strategică a orașului Sloviansk

Data publicării:
ucrainneni in gara din sloviansk
Locuitorii din Sloviansk sunt îndemnați să se evacueze, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să apere orașul de un nou atac rusesc. Foto: Profimedia

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost mult mai costisitoare și nu a fost succesul la care se așteptau oficialii ruși. Experții cred acum că Moscova își schimbă abordarea militară, arată o analiză CNN.

Noua strategie de război a președintelui rus Vladimir Putin se va concentra acum pe încercarea de a prelua controlul asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, până la începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani familiarizați cu ultimele evaluări ale serviciilor de informații americane.

Astfel, orașul Sloviansk, aflat la aproape 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă crucial în săptămânile următoare.

„Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a cuceri Sloviansk vor fi probabil următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington DC, în raportul său de săptămâna aceasta despre conflictul din Ucraina.

ISW se așteaptă ca trupele ruse să înceapă operațiuni ofensive spre Sloviansk dinspre Izium în zilele următoare, o prognoză care se potrivește cu avertismentele de la sol.

Merg spre sud, spre Kamianka, deoarece este drumul către orașul Sloviansk”, a spus Max Strelnik, deputat în consiliul orașului Izium, la sfârșitul săptămânii trecute, despre planurile trupelor ruse.

Avem interceptări radio ale discuțiilor lor; sarcina lor este să captureze regiunea Donețk dinspre nord”, a adăugat el.

Miercuri, Vadim Denisenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a spus: „Dacă vorbim despre direcțiile cheie în care se va desfășura lupta, acestea sunt Sloviansk și Barvinkove din regiunea Harkov”.

Locuitorii din Sloviansk, un oraș cu peste 100.000 de locuitori înainte de invazie, sunt acum îndemnați să se evacueze, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să apere orașul de un nou atac rusesc.

Controlul orașului are o importanță strategică semnificativă în războiul din Ucraina. În cazul în care forțele ruse ar invada Sloviansk, ar putea bloca forțele Ucrainei în regiune. Dacă vor fi ținuți pe loc de rezistența ucraineană, ambițiile Rusiei de a controla atât regiunile Lugansk, cât și Donețk vor suferi o lovitură uriașă.

Sloviansk a fost un punct important în războiul din regiunea Donbas din 2014 și a fost deținut pentru scurt timp de separatiștii proruși înainte de a fi respinși de forțele ucrainene în iulie 2014.

Semnificația sa constă acum în primul rând în faptul că este înconjurat pe trei laturi de orașe controlate de ruși - Izium la nord, Lugansk la est și Donețk la sud - dar se află mai la vest, blocând căile Rusiei spre teritoriul ucrainean.

Forțele ruse probabil intenționează să blocheze forțele ucrainene din estul Ucrainei și vor trebui să cucrească Sloviansk pentru a face acest lucru”, a spus ISW.

O victorie rusească asupra orașului ar oferi Moscovei opțiunea de a-și uni trupele cu cele care luptă în Rubijne, la nord-est de Sloviansk, sau de a le muta spre sud, spre Horlivka și Donețk, în încercarea de a încercui luptătorii ucraineni acolo.

Dar Rusia pare să fi întâmpinat mai multe eșecuri militare în primele șase săptămâni ale invaziei, iar incapacitatea sa de a captura orașe dinspre vest, cum ar fi Kievul, a determinat Moscova să se concentreze din nou asupra Donbasului.

În acest context, o nouă înfrângere a Rusiei în fața rezistenței ucrainene ar putea pune în pericol chiar și noua strategie a Moscovei în est.

„Dacă forțele ruse nu pot cuceri Sloviansk, este puțin probabil ca atacurile frontale ale Rusiei în Donbas să străpungă apărarea ucraineană, iar campania Rusiei de cucerire a întregii regiuni Lugansk și Donețk probabil că va eșua”, arată ISW.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri