AP: Primul interviu cu surferul de 22 de ani care a oprit cel mai mare atac cibernetic din istorie

Data publicării:
marcus hutchins

Marcus Hutchins, britanicul în vârstă de 22 de ani care a oprit accidental cel mai mare atac cibernetic din istorie, fără să aibă studii de specialitate în domeniul IT, spune că a acționat deoarece așa i s-a părut corect.

Tânărul a stat de vorbă cu reporterii de la Associated Press și a povestit cum a reușit să împiedice ramsomware-ul WannaCry. Hutchins lucrează pentru compania de securitate Kryptos Logic și spune că sute de experți au lucrat în weekend pentru a opri extinderea virusului care a paralizat activitatea unor companii și instituții publice în 150 de țări.

"Cu siguranță nu sunt un erou. Sunt doar o persoană care și-a făcut datoria. Nu a fost intenția mea să devin o vedetă media. Pentru mine a fost ceva obișnuit, mai puțin faptul că nu am dormit de trei zile", râde tânărul.

El a descoperit accidental un "buton de autodistrugere" al virusului, prin care a reușit să împiedice extinderea malware-ului. Hutchins analiza o bucată de cod când a observat că acesta era legat de o adresă web neînregistrată. A cumpărat domeniul cu aproximativ 10 dolari și a reușit astfel să oprească virusul.

"Marcus, cu programul de care se ocupă la Kryptos Logic, nu doar că a salvat Statele Unite, dar a prevenit extinderea virusului în multe alte țări, unde putea cauza pagube însemnate. În doar câteva clipe, am reușit să confirmăm că exista, într-adevăr, un buton de autodistrugere. Am fost entuziasmați cu toții. Marcus a reușit să facă această descoperire", a povestit Salim Neino, CEO-ul companiei la care lucrează Hutchins.

El a mai adăugat și că nu au reușit încă să identifice "pacientul zero", adică primul calculator care a fost infectat cu virusul. Acest computer le-ar putea oferi experților în securitate cibernetică mai multe informații despre cine se află în spatele atacului informatic.

Deși presa l-a numit erou, Hutchins este reticent să vorbească prea mult despre el și spune că nu a vrut să își dezvăluie identitatea inițial, de teama mediatizării excesive. Când nu salvează lumea digitală de viruși, Marcus este pasionat de surf și profită de fiecare ocazie pentru a-și testa echilibrul pe valuri, mai ales că familia sa locuiește într-un oraș aflat la marginea mării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri