Armata israeliană vrea să-şi extindă operaţiunile în Rafah pentru a "elimina orice terorist care încearcă să facă rău"

Data actualizării: Data publicării:
Soldați israelieni
Armata israeliană vrea să-şi extindă operaţiunile în Rafah pentru a "elimina orice terorist care încearcă să facă rău". FOTO: Profimedia Images

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) doresc să îşi extindă lupta împotriva grupării militante palestiniene Hamas în partea cea mai sudică a Fâşiei Gaza, potrivit informaţiilor apărute în presa israeliană de joi.

Armata israeliană a spus că vrea să lupte împotriva brigadei Hamas din Rafah şi să o desfiinţeze, aşa cum face în prezent cu batalioanele Hamas din zona oraşului Khan Yunis din sudul Fâşiei Gaza, a informat ziarul Times of Israel, citând declaraţii făcute joi seara de ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant.

Se estimează că peste 1,3 milioane de palestinieni trăiesc în Rafah şi în zona din preajmă - mai mult de jumătate din populaţia Fâşiei Gaza de aproximativ 2,2 milioane de persoane. Aceştia şi-au părăsit locuinţele, refugiindu-se din calea luptelor. Înainte de război, Rafah avea o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori, scrie Agerpres.

La aproape patru luni de la atacurile coordonate ale grupării militante palestiniene Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie, trupele terestre israeliene au pătruns în Fâşia Gaza pentru a încerca să distrugă Hamas. Cu toate acestea, trupele terestre nu au ajuns până la capătul sudic al zonei de coastă care se învecinează cu Egiptul.

Brigada Hamas din Khan Yunis se prăbuşeşte, a spus Galant miercuri în timpul unei vizite la trupele din oraş, a informat ziarul israelian. Khan Yunis este considerat un bastion al Hamas. Galant a fost citat spunând că operaţiunea de acolo va fi finalizată şi se va ajunge şi la Rafah pentru a "elimina orice terorist care încearcă să ne facă rău".

Wall Street Journal a raportat în urmă cu trei săptămâni, citând surse israeliene şi egiptene pe care nu le-a numit, că oficialii israelieni au informat Egiptul despre o operaţiune militară planificată de-a lungul frontierei cu Gaza.

Punctul de trecere a frontierei Rafah este controlat de oficiali egipteni şi palestinieni, care sunt angajaţi de Hamas.

Conducerea israeliană suspectează că tunelurile care trec pe sub graniţa dintre Egipt şi Fâşia Gaza sunt încă folosite pentru a introduce în Fâşie bunuri de contrabandă şi arme pentru Hamas. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri