Atac cibernetic la cea mai mare conductă de petrol din SUA. Decizia de urgență anunțată de administrația Biden

Data actualizării: Data publicării:
Conductă de petrol în SUA.
Conductă de petrol. Foto: GettyImages

Administrația Biden a emis o decizie de urgență pentru 18 state americane după ce un atac cibernetic de tip ransomware a lovit cea mai mare conductă de combustibil din țară. Hackerii cer răscumpărare pentru a debloca sistemul informatic.

Oleoductul, care transportă 2,5 milioane de barili pe zi, asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est a SUA.

Din cauza atacului a trebuit închisă inițial întreaga rețea, imensă, de conducte. Încă se lucrează la restabilirea serviciilor. Ieri s-a reușit reluarea transportului de combustibili pe o mică parte a liniilor de distribuție.

Starea de urgență permite transportul combustibilului pe șosea. Experții spun că prețurile vor crește temporar cu câteva procente, dar impactul va fi mult mai grav dacă situația se va prelungi.

Gaurav Sharma, analist independent al pieței petroliere, a spus pentru BBC că există mult combustibil blocat la rafinăriile din Texas.

„Dacă nu se rezolvă până marți, vor fi mari probleme. Primele zone afectate ar fi Atlanta și Tennessee, apoi efectul de domino merge până la New York”, a spus el.

Starea de urgență permite transportul produselor petroliere pe șosea până la New York, dar acest lucru nu poate asigura acceași cantitate care e în mod obișnuit transportată prin conducte, a spus Sharma.

Mai multe surse au confirmat că atacul ransomware a fost cauzat de o bandă de hackeri numită DarkSide, care s-a infiltrat în rețeaua Colonial, compania care deține conducta, și a preluat controlul asupra a circa 100 GB de date.

Hackerii au blocat datele pe unele computere și servere, cerând o răscumpărare. Ei au amenințat că vor publica datele pe internet, dacă nu primesc banii ceruți.

Colonial cooperează cu forțele de ordine, cu experți în securitate cibernetică și Departamentul Energiei pentru a restabili transportul combustibilului, a anunțat compania.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri