„Atât a mai rămas din el”. Povestea înfiorătoare a Olgăi, mama care a trebuit să își îngroape fiul de două ori

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Kotenko
Moartea lui Volodimir Kotenko este anchetată drept crimă de război. FOTO: NBC News

Olga Kotenko a fost nevoită să-și îngroape fiul de două ori. L-a găsit carbonizat în mașina cu care transporta alimente și medicamente pentru bătrânii dintr-o localitate învecinată. Cazul lui Volodimir este anchetat acum drept una din crimele de război de care este acuzată Rusia în Ucraina.

Olga Kotenco spune că l-a rugat pe fiul ei, Volodimir, în vârstă de 35 de ani, să rămână în casă atunci când rușii au început să bombardeze Harkov, dar el nu a vrut să asculte, scrie NBC News.

„Nu a ascultat. Uneori, venea acasă și spunea: <Mamă, nu-ți poți imagina bombardamentul pe care l-am văzut azi>”, a povestit Olga, în vârstă de 68 de ani. În 15 martie, mașina în care se afla Volodimir a fost ținta unui atac. Un martor a venit la părinții lui acasă și le-a spus ce s-a întâmplat. Deși era periculos, Olga și soțul ei, Vladimir, au plecat să își caute fiul.

Când i-au găsit mașina carbonizată, au crezut că nu era nimeni înăuntru și au sperat că tânărul este în viață. Când s-au apropiat însă, i-au văzut trupul ars pe scaunul șoferului. Mai avea doar un picior. Peste drum, i-au găsit și restul membrelor.

Olga a povestit momentul înfiorător în care a căutat părți din trupul fiului ei, le-a adunat și le-a dus în brațe. Nu a găsit o ladă sau o geantă în care să le transporte. Ajunși acasă, părinții au pus totul în pânze albe și l-au înmormântat în grădină. Au pus peste mormânt o ladă, pentru a împiedica câinii să sape.

Femeia este sigură că fiul ei a fost victima unei crime de război.

La începutul lunii mai a văzut la televizor un apel ca cei care au informații despre posibile crime de război să dea informații. A fost momentul în care Olga a acceptat ca o echipă de anchetatori ai crimelor de război să vină la ea acasă. Nu a realizat că asta ar însemna să dezgroape rămășițele lui Volodimir și să le ducă la o morgă din Harkov, pentru ca experții criminaliști să poată aduna dovezi.

„Atât a mai rămas din el. Te rog să nu-mi iei băiatul”, s-a rugat ea de anchetatori. Își îngropase deja fiul o dată și nu mai voia să treacă iar prin așa ceva.

Alexander Ilienkov, procurorul șef al regiunii Harkov, a declarat că anchetarea  cazului lui Volodimir a fost una dintre cele mai grele investigații cu care s-a confruntat până acum.

Anchetatorii din Harkov nu au stabilit încă cine este vinovat pentru uciderea lui Volodimir.

A doua zi după ce tânărul a fost exhumat, Olga a așteptat în fața unei morgi din Harkov să ridice cadavrul fiului ei pentru a-l îngropa pentru a doua oară.  Femeia a așteptat pe aleea de lângă morgă ca muncitorii să încarce sicriul în spatele unei dube, iar apoi s-a îndreptat spre cimitir.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri