BBC: Mărturii din Harkov. „Ceva ca în Războiul Stelelor”

Data actualizării: Data publicării:
Blindat rusesc distrus de forțele ucrainene în Harkov.
Blindat rusesc distrus de forțele ucrainene în Harkov. Foto: Profimedia Images

Reporterul BBC Viktoriia Zhuhan a vorbit cu civilii din Harkov, după ce orașul a ajuns din nou sub controlul forțelelor ucrainene. Între ruși și ucraineni s-au dus lupte dure pe străzile orașului, duminică dimineață, după ce orașul a fost atacat de forțele ruse toată noaptea. „Ceva ca Războiul Stelelor”, spune o localnică.

Tânără, în vârstă de 30 de ani, era în oraș în timp ce forțele ruse au intervenit peste noapte.

„Nu pot descrie sunetele care ne-au trezit aseară la 00:30”, spune aceasta.

„Este ceva ca Războiul Stelelor deasupra capului tău. A durat aproximativ 15 minute fără pauză.”

„Ne-am adăpostit în casa prietenului nostru. Am fugit aici pentru că apartamentul nostru se află într-un bloc turn, lângă șoseaua de centură Harkov [mai aproape de locul unde trupele ruse au intrat în oraș]. Așa că acum suntem mai departe de cea mai periculoasă zonă”, a mai spus aceasta.

„Încă aud sunetele împușcăturilor, dar nu este la fel de intens. Dar începem să ne simțim din nou fără speranță ori de câte ori auzim știrile. Recent [președintele belarus Alexander] Lukașenko a sugerat folosirea armelor nucleare – cum ar trebui să ne simțim?”, a mai declarat aceasta, reporterului BBC.

Amata ucraineană este „în deplin control” al celui de-al doilea mai mare oraș din țară, potrivit spuselor guvernatorului regional Oleg Sinegubov.

„Controlul asupra Harkov este complet al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare sunt la lucru, iar orașul este complet curățat de inamic”, a spus el.

Ministerul apărării ucrainean spunea anterior că în Harkov au avut loc „schimburi intense” de artilerie cu rachete, urmate de „lupte grele”, în timpul nopții.

GALERIE FOTO. Blindate rusești distruse la Harkov, după zile de lupte intense. Guvernator: „Orașul este complet curățat de inamic”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri