Bild: Rușii plănuiesc un atac cu o rachetă spațială Soiuz asupra Kievului. Înregistrări secrete cu Rogozin: „Putin e interesat”

Data actualizării: Data publicării:
racheta soiuz la lansare
Potrivit BILD, Vladimir Putin a fost informat pe 16 ianuarie 2023 despre planurile specialiștilor săi în rachete de a lansa o rachetă Soiuz modificată către un important oraș ucrainean. Foto: Profimedia Images

Tabloidul german BILD a obținut înregistrări audio secrete ale fostului șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, în care vorbește despre posibilitatea lansării unei rachete Soiuz pentru a lovi Kievul.

Potrivit BILD, un grup de oficiali și oameni de știință ruși de rang înalt plănuia un atac terorist asupra Ucrainei pentru a-l impresiona pe Putin. Ei au luat în considerare modificarea unei rachete spațiale Soiuz, astfel încât să nu ajungă pe orbita Pământului la lansare, ci să se prăbușească peste un oraș important din Ucraina (probabil Kiev), provocând o explozie și o cantitate mare de deșeuri radioactive.

BILD susține că are peste șapte minute de conversații înregistrate între Dmitri Rogozin și actualul șef al filialei Roscosmos, „Centrul spațial al rachetelor Progress”, Dmitri Baranov.

Progress produce rachete de transport folosite pentru a lansa nave spațiale cu echipaj și cargo către Stația Spațială Internațională.

Conversațiile înregistrate care au intrat în posesia BILD au început în luna ianuarie 2023.

Rogozin și Baranov discută despre posibilitatea lansării unei rachete către Ucraina „din nord, mai degrabă decât din est”, adică din Cosmodromul Plesetsk de lângă Arhangelsk din Rusia, mai degrabă decât din Cosmodromul Vostochny de la granița cu China.

Acest lucru ar permite transportarea unei greutăți mai explozive către Ucraina. Baranov explică: „Din est, ar fi 7,5 tone, din nord — 10 tone. Ei bine, o tonă poate fi îndepărtată pentru siguranță, așa că devine 6,5 și 9 tone”.

În conversație, Baranov confirmă locația locului de lansare și explică că o rachetă de 50 de metri poate fi trimisă oriunde, „în orice direcție ne dorim”.

Cu toate acestea, vede o altă problemă: Rusia nu are bombe care să reziste la temperaturile ridicate la reintrarea în atmosferă: „Aceasta este o intrare supersonică în atmosferă și bombele de avioane grele existente, cum ar fi „FAB-500”, nu funcționează, deoarece TNT-ul din interiorul lor se dezintegrează din cauza supraîncălzirii, rezultând o eficiență redusă. De asemenea, bombele noastre ghidate nu sunt proiectate pentru acest lucru și nu au protecție împotriva supraîncălzirii.”

În timpul reintrarii planificate în atmosferă, racheta rusă are o viteză de șase kilometri pe secundă, potrivit acestuia. Dmitri Rogozin spune că vrea să găsească rapid o soluție la această problemă și spune că l-ar întreba pe Iuri Solomonov despre asta. Solomonov a fost proiectantul șef al sistemelor de rachete la sol la Institutul de Stat de Inginerie Termică din Moscova și a condus un grup de dezvoltatori pentru racheta intercontinentală Topol-M în anii 90.

O altă problemă pe care Rogozin și Baranov o notează este riscul ca părți ale rachetei să cadă pe teritoriul Rusiei în drum spre Ucraina.

„Cât de extinse sunt zonele de accident? Unde avem riscuri?”, întreabă fostul șef al Roscosmosului.

Rogozin este îngrijorat și de faptul că racheta de transport rusească transformată într-o megabombă va lovi Ucraina „undeva pe o rază de 50-100 de kilometri” de granița cu Rusia. El îi cere lui Baranov să efectueze calcule suplimentare pentru a determina locația exactă a loviturii pe teritoriul ucrainean.

„Cât timp va dura să pregătim toate acestea?” întreabă Rogozin, adăugând că Putin s-a interesat de proiect. În acest sens, Baranov susține că pregătirile „ar putea dura șase luni”.

Într-un mesaj audio, Rogozin îi raportează lui Baranov: „Am vorbit cu Vaino (șeful de cabinet al lui Putin), i-am spus despre acest mare proiect care ar putea veni din regiunea Arhangelsk. În principiu, a fost foarte interesat. Mi-a cerut să depun luni un document, pe care îl va prezenta șefului”.

În timpul convorbirii telefonice, Rogozin și Baranov se referă astfel la Putin, pe care îl mai numesc „supremul” sau „cel mare și teribil” precum țarii Ivan al IV-lea și Petru I.

Potrivit BILD, Vladimir Putin a fost informat pe 16 ianuarie 2023 despre planurile specialiștilor săi în rachete de a lansa o rachetă Soiuz modificată către un important oraș ucrainean.

Întrebată despre planurile lui Rogozin și Baranov, ambasada Rusiei la Berlin nu a răspuns.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri