Blinken îl avertizează pe Putin: Dacă un singur militar rus pune piciorul în Ucraina, va declanşa un răspuns „sever” din partea SUA

Data actualizării: Data publicării:
Colaj foto cu Vladimir Putin și Antony Blinken.
Secretarul de stat american, Antony Blinken şi preşedintele rus, Vladimir Putin. Colaj foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Rusia că, în cazul în care „un singur militar rus” ar intra în Ucraina „într-un mod agresiv”, o astfel de acţiune va declanşa un răspuns „sever” din partea SUA şi a aliaţilor săi, informează CNN.

„Dacă un singur militar rus pune, în mod agresiv, piciorul în Ucraina, va declanşa un răspuns rapid, sever şi unit din partea noastră şi a Europei”, a spus Antony Blinken în cadrul unei emisiuni la CNN.

Declaraţia oficialului american clarifică şi mai mult poziţia Statelor Unite referitoare la eventualiatea comiterii, de către Moscova, a unor acţiuni militare agresive suplimentare împotriva Kievului, după ce ruşii au masat deja peste o sută de mii de militari la graniţa cu Ucraina.

În acelaşi timp, Blinken a spus că administraţia americană nu va impune sancţiuni Rusiei în mod „preventiv”, aşa cum a solicitat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Când vine vorba despre sancţiuni, scopul lor este să descurajeze o posibilă agresiune a Rusiei”, a spus secretarul de stat american. „Dacă am impune sancţiuni acum, am anula acest efect de descurajare”, a adăugat Blinken.

Cu câteva zile în urmă, preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o „invazie”. Iniţial, Biden provocase indignarea Kievului după ce a evocat  posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina.

Biden a afirmat că a fost „foarte clar” cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a adăugat: „Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri