Blinken: Ucraina a recuperat peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia anul trecut

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni pe front
Ucraina a recuperat, până în prezent, „peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de stat american, Antony Blinken. FOTO: Profimedia Images

Ucraina a recuperat, până în prezent, „peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de stat american, Antony Blinken, relatează AFP, citată de News.ro.

„Armele şi echipamentele anunţate azi (miercuri) vor contribui la susţinerea progreselor Ucrainei şi la a-i da un nou impuls”, a adăugat miercuri într-o postare pe X şeful diplomaţiei americane.

Blinken face acest anunţ în contextul în care numeroase voci pun la îndoială progresle contraofensivei ucrainei pe teren şi unor îngrijorări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a susţine militar atât Israelul, vechiul lor aliat, cât şi Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că a obţinut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne „constant şi neîntrerupt”, în timp ce Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă, relatează AFP, citată de Agerpres.

„S-a spus clar că America va continua să ofere Ucrainei sprijinul constant şi neîntrerupt necesar pentru apărarea acesteia”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic, după o întâlnire la Bruxelles cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

El a adăugat că a discutat despre consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei înainte de iarnă, în special în ceea ce priveşte dronele şi rachetele.

Armata rusă a declanșat de câteva zile o ofensivă în Donețk

Armata rusă a declanșat de câteva zile o ofensivă în regiunea Donețk, în apropiere de localitatea Adviivka. Modul în care militarii Moscovei își desfășoară în prezent acțiunile ofensive din zonă arată „capacitatea forțelor ruse de a învăța și a de aplica lecțiile tactice însușite pe frontul ucrainean”, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) despre situația conflictului din Ucraina.

Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri locale asupra localității Avdiivka începând cu 10 octombrie, în urma unor baraje „intense” de artilerie.

Conform imaginilor geolocalizate și confirmate din surse deschise, rușii au obținut câștiguri teritoriale la sud-vest și nord-vest de Avdiivka. La ofensivă au participat trei batalioane ruse, sprijinite de tancuri și vehicule blindate. Conform surselor ucrainene, cele trei batalioane ruse fac parte din trei brigăzi de infanterie motorizată ale Armatei 8 de Arme Combinate care, la rândul ei, face parte din Sectorul Militar Sud al Federației Ruse.

ISW apreciază drept „demn de notat” informațiile publicate de sursele media ruse care arată că forțele ruse folosesc cu succes tacticile de război electronic, focul de contrabaterie (țintirea directă a artileriei ucrainene), pregătirea de artilerie, recunoașterea aeriană și comunicarea între unitățile combatante.

În plus, majoritatea forțelor ruse care luptă acum în sectorul Avdiivka sunt alcătuite din elemente ale Corpului 1 Armată al Republicii Populare Donețk (DNR, format, practic, din unități/miliții pro-ruse - n.r.).

Micile câștiguri teritoriale obținute de armata rusă pe frontul din Donețk sunt doar la nivel „tactic”

Corpul 1 Armată DNR se află sub controlul Armatei 8 ruse. Până în prezent, în acțiunile ofensive din Avdiivka participă doar forțe DNR și nu militari ruși din Corpul 8, conform ISW. Milițiile pro-ruse DNR sunt unități cu o structură de comandă „abuzivă”, disciplină precară și pregătire militară „minimă”, mai notează ISW.

Micile câștiguri teritoriale obținute de armata rusă pe frontul din Donețk sunt doar la nivel „tactic” și este puțin probabil ca acestea să se dezvolte în câștiguri la nivel strategic sau operațional, se arată în analiza ISW.

Până acum, forțele ruse nu au reușit „încercuirea operațională” a localității Avdiivka, transformată într-o veritabilă fortăreață de trupele ucrainene. Cel mai probabil, atacurile ruse au scopul principal de a „fixa” în regiune cât mai mult trupe ucrainene.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri