Chiar dacă Elon Musk i-a deblocat contul, Donald Trump nu vrea să se întoarcă pe Twitter

Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage-2
Elon Musk le-a cerut utilizatorilor să voteze dacă ar trebui să permită revenirea lui Donald Trump pe Twitter. Colaj Foto: Profimedia Images

Donald Trump a declarat sâmbătă că nu are niciun interes să revină pe Twitter, chiar dacă puțin peste 15 milioane de utilizatori de Twitter au votat la sondajul lui Elon Musk în favoarea introducerii din nou pe platformă a fostului președinte al SUA, care a fost interzis anul trecut pentru incitare la violență, scrie Reuters.

51,8% a fost votul final în favoarea restabilirii contului lui Donald Trump. Oamenii au vorbit. Trump va fi reinstalat, a scris Musk pe Twitter.

Contul de Twitter al lui Trump, care avea peste 88 de milioane de urmăritori înainte de a fi interzis pe 8 ianuarie 2021, a început să acumuleze din nou urmăritori și a strâns aproape 100.000 de urmăritori până sâmbătă seară. 

Trump a părut foarte puțin entuziasmat la începutul zilei. „Nu văd niciun motiv pentru asta”, a spus fostul președinte la reuniunea anuală a conducerii Coaliției Evreiești Republicane, când a fost întrebat dacă intenționează să revină pe Twitter.

Fostul lider de la Casa Albă a ținut să precizeze că va rămâne cu noua sa platformă Truth Social, aplicația dezvoltată de startup-ul său Trump Media & Technology Group (TMTG), despre care a spus că are o implicare mai bună a utilizatorilor decât Twitter și că se descurcă „fenomenal de bine”.

Trump, care marți și-a lansat candidatura pentru președinția SUA din 2024, l-a lăudat pe Musk și a spus că l-a plăcut întotdeauna. Dar fostul președinte a mai spus că Twitter suferă din cauza boților, a conturilor false și că problemele cu care se confruntă sunt „incredibile”.

Musk a declarat pentru prima dată în luna Mai că plănuiește să anuleze interdicția asupra lui Trump, iar momentul oricărei reveniri a lui Trump pe platformă a fost urmărit îndeaproape - și de temut - de mulți dintre agenții de publicitate de pe Twitter.

De atunci, Musk a încercat să liniștească utilizatorii și agenții de publicitate că o astfel de decizie va fi luată numai după ce trece de un consiliu de moderare a conținutului compus din persoane cu „puncte de vedere foarte diverse” și nicio restabilire a contului nu ar avea loc înainte de convocarea consiliului.

Elon Musk a mai spus că Twitter nu va reintroduce niciun utilizator interzis până când nu va exista un „proces clar pentru a face acest lucru”. 

Cu toate acestea, Elon Musk a mai anunțat vineri că mai multe conturi ale unor utilizatori suspendați au fost admise din nou pe platformă. Printre acestea se numără și conturile lui Kathy Griffin, Jordan Peterson și Babylon Bee, figuri apropiate de stânga sau de dreapta americană. 

Actrița de comedie Kathy Griffin, care avea două milioane de abonați, a fost suspendată săptămâna trecută de pe platformă, la fel ca și alți utilizatori care și-au schimbat numele de utilizator în „Elon Musk” pentru a-l ironiza pe noul șef. De asemenea, ea își înlocuise poza de profil cu o imagine a miliardarului.

„Conturile de Twitter care se dau drept altcineva, fără a specifica în mod clar că este o parodie, vor fi suspendate permanent", a declarat Elon Musk. Acuzat că apără libertatea de exprimare mai puțin atunci când el este ținta glumelor, Musk și-a bătut joc și de Kathy Griffin, scriind pe Twitter: „De fapt, a fost suspendată pentru că s-a dat drept comediant”. 

Jordan Peterson este o personalitate media cunoscută pentru opiniile sale conservatoare și, de asemenea, suspendată de pe platformă pentru discursuri de ură, împotriva actorului transsexual Elliot Page. „M-am întors. Mulțumesc Elon Musk”, a scris el vineri pe Twitter.

Trump nu a părut, însă, deloc entuziasmat de ideea de a reveni pe Twitter

În eventualitatea în care Donald Trump nu revine pe Twitter, îngrijorările în rândul agenților de publicitate ar putea să se reducă, având în vedere că aceștia sunt deja zguduiți de remodelarea drastică a Twitter de către Musk.

Musk a redus la jumătate forța de muncă a Twitter. În plus, a redus drastic încrederea și echipa de siguranță a companiei, care este responsabilă pentru prevenirea răspândirii dezinformarii și a conținutului dăunător.

Aceste acțiuni și tweet-urile lui Musk au împins marile companii să oprească publicitatea pe platformă. Sâmbătă, Bloomberg a raportat că Twitter ar putea concedia mai mulți angajați din diviziile sale de vânzări la doar câteva zile după demisia în masă a inginerilor.

Dacă Trump s-ar întoarce pe Twitter, mișcarea ar ridica semne de întrebare cu privire la angajamentul său față de Truth Social, care a fost lansat pe App Store în februarie și pe Google Play Store în octombrie. Trump are aproximativ 4,57 milioane de urmăritori pe Truth Social.

Truth Social a fost principala sursă de comunicare directă a lui Trump cu adepții săi de când a început să posteze regulat în aplicație în luna Mai. El a folosit Truth Social pentru a-și promova aliații, a critica oponenții și a-și apăra reputația, având în vedere investigațiile juridice împotriva sa.

Acordul lui Trump cu Truth Social lasă totuși ușa deschisă pentru ca fostul președinte să se implice intens și pe alte platforme. Trump este obligat să acorde Truth Social o exclusivitate de șase ore pentru orice postare, dar este liber să posteze „mesaje politice, strângere de fonduri politice sau îndemnuri de ieșire la vot” pe orice altă platformă, în orice moment.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri