Foto Cozi imense la prezidențialele din Uganda. Liderul țării timp de 40 de ani, Museveni, înfruntă o vedetă pop

Data actualizării: Data publicării:
cozi de oameni din uganda la vot
Cetățenii Ugandei au de ales pentru funcția de președinte între actualul "veteran" al postului, Yoweri Museveni, și tânărul Bobi Wine, fost cântăreț pop devenit parlamentar. Foto: Profimedia Images

Uganda a început, joi, procesul de vot, în cadrul unor alegeri prezidențiale tensionate, sub o pază întărită și în timpul unor întreruperi ale internetului. Cei doi candidați sunt actualul lider Yoweri Museveni, care se îndreaptă spre al șaselea mandat de președinte, și o fostă vedetă pop care are jumătate din vârsta lui Museveni, potrivit AFP.

Internetul a căzut în ajunul alegerilor, unele părți ale țării raportând întruperi complete sau încetiniri semnificative, după una dintre cele mai violente campanii electorale din ultimii ani.

Museveni candidează pentru un al șaselea mandat de președinte, fiind în funcție timp de aproape patru decenii, împotriva unui cântăreț devenit membru al parlamentului, Bobi Wine, în vârstă de 38 de ani. Popularitatea lui Wine printre cei tineri l-a bulversat pe fostul lider al rebelilor.

profimedia-0583370298
Un afiș electoral cu Yoweri Museveni. Foto: Profimedia Images

În mahalaua Kamwokya, unde Wine a crescut și în care este foarte popular, alegătorii au mers în masă la o secție de votare unde poliția a încercat să impună distanțarea socială, după săptămâni de creșteri ale cazurilor de Covid-19 în națiunea Est-Africană.

profimedia-0583321979
Ofițeri de poliție stau într-un camion la o secție de votare din Magere, Uganda. Foto: Profimedia Images

Un grup de peste 20 de membri ai forțelor de ordine au mărșăluit în zonă, iar o prezență militară și a poliției s-a mobilizat în alte părți ale capitalei, Kampala.

“Sunt aici să schimb conducerea acestei națiuni pentru că de ani de zile mi-au zis că îmi vor asigura viitorul. Nu au făcut asta”, a spus șoferul Joseph Nsuduga, în vârstă de 30 de ani, unul dintre primii din coada ce s-a format la vot.

“Trebuie să văd schimbarea pentru copiii mei. Oamenii doresc schimbarea însă nu vedem nimic”.

UGANDA KAMPALA ELECTION VOTE
Oamenii sau la coadă pentru a vota în Najjera, Uganda. Foto: Profimedia Images

Votul a fost întârziat în câteva locații din Kampala și a început cu aproape jumătate de oră după startul oficial de la ora 7.00 (ora locală). Urnele se închid la ora locală 16.00.

Aproape 18 milioane de votanți sunt înregistrați pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, iar rezultatele sunt așteptate până sâmbătă.

Museveni a condus Uganda fără pauză de la acapararea puterii în 1986, când a ajutat la încheierea anilor de tiranie de sub Idi Amin.

Cândva aclamat pentru angajamentul său la buna guvernanță, fostul lider al rebelilor a spulberat orice opoziție și a modificat constituția, astfel încât să-i permită să candideze de mai mult ori.

Perioada de dinaintea zilei alegerilor a fost marcată de represiuni împotriva rivalilor lui Museveni și a criticilor anti-guvernamentali dar și de atacuri fără precedent asupra presei și a activiștilor pentru drepturile omului.

În noiembrie, cel puțin 54 de persoane au fost împușcate mortal de către forțele de securitate loiale lui Museveni, în timpul protestelor împotriva uneia dintre numeroasele ocazii în care Wine a fost arestat.

Miercuri, blindate de transport de persoane cu mitraliere montate patrulau părți din Kampala iar elicoptere ale armatei și drone de supraveghere zburau deasupra capitalei unde opoziția politică se bucura în mod tradițional de sprijin.

Energeticul și deseori agreabilul Museveni este activ pe rețelele sociale precum Twitter – unde a publicat un video de exerciții fizice care să ajute cetățenii să fie în formă în timpul carantinei.

SUA, UE, ONU și grupurile care militează pentru drepturile universale și democrație au adus în atenție temerile în privința integrității și transparenței alegerilor.

Doar o organizație străină, Uniunea Africană, a trimis observatori.

Miercuri, SUA, un donator major de ajutoare pentru Uganda, a anunțat că anulează o misiune de observatori diplomatici după ce mai multor membri din personalul său le-a fost interzis să monitorizeze scrutinul electoral.

Într-un comunicat, ambasadorul SUA, Natalie Brown, a avertizat că refuzul înseamnă că alegerile “nu vor avea responzabilizarea, transparența și încrederea” adusă de supravegherea independentă.

Marți, Museveni a anunțat suspendarea rețelelor sociale și serviciilor de mesagerie precum Instagram, Twitter și WhatsApp, ca răspuns la acțiunea Facebook de a închide conturile oficialilor guvernamentali despre care gigantul tech spune că răspândeau dezinformări.

Wine este cel mai puternic dintre cei 10 candidați ai opoziției care încearcă să-l înfrângă pe Museveni.

UGANDA MAGEERE ELECTION PRESIDENTIAL CANDIDATE VOTE
Robert Kyagulanyi, candidat la prezidențiale și lider al formațiunii de opoziție Platforma Națională pentru Unitate (NUP) votează în Mageere, Uganda. Foto: Profimedia Images

Însă majoritatea observatorilor se așteaptă ca președintele în funcție și Mișcarea Rezistenței Naționale de la guvernare să iasă victorioși. Acesta nu a pierdut niciodată alegerile.

Însă, Wine, al cărui nume real este Robert Kyagulanyi, a acuzat șeful statului că prezidează asupra corupției și a eșuat în a creea locuri de muncă.

Populația are o vârstă medie de mai puțin de 16 ani, iar mulți cetățeni ai Ugandei nu au văzut alt lider în afara lui Museveni.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri