Cum răspunde Finlanda după ce Erdogan a invocat ideea ca țara nordică să adere separat de Suedia la NATO

Data publicării:
Press conference of FM Haavisto, Helsinki, Finland - 30 Jan 2023
Ministrul de externe din Finlanda, Pekka Haavisto. Foto: Profimedia Images

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei, transmite AFP.

Marea noastră dorinţă a fost şi este încă să aderăm împreună cu Suedia, a declarat Haavisto într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei a rămas neschimbată.

Duminică, preşedintele turc Erdogan a dat pentru prima oară de înţeles că Ankara ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu însă şi pe cea a Suediei. Dacă este necesar, putem da un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată atunci când vom da un mesaj diferit cu privire la Finlanda, a spus Erdogan.

Aceste declaraţii arată că există o voinţă din partea Turciei de a avansa rapid în procesul (de aderare la) NATO dacă este necesarcu privire la candidatura Finlandei, a subliniat ministrul Haavisto.

El a explicat că a avut contacte cu omologii săi suedez şi turc, în care a exprimat poziţia ca (aderările) Finlandei şi Suediei să fie ratificate împreună”. 

Turcia a blocat marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lui februarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei, notează Agerpres.

Erdogan prevenise cu o zi în urmă că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăposteşte teroriştiturci, nu mai poate conta pe sprijinul Ankarei după ce extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei turce la Stockholm.

Guvernul suedez a deplâns un gest profund nerespectuos şi a exprimat simpatiasa musulmanilor, subliniind însă că legea fundamentală a ţării împiedică interzicerea unor astfel de acţiuni, o reacţie care nu a domolit furia Turciei.

Citește și: Jens Stoltenberg intervine după ce Recep Erdogan a amenințat că blochează aderarea la NATO a Suediei, ca răspuns la arderea Coranului

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri