Cum reușește Turcia să ajute și Ucraina, și Rusia, fără să supere prea tare pe niciuna dintre ele

Data publicării:
imagine din timpul negocierilor de pace de la istanbul
Președintele Turciei s-a adresat celor două delegații, înaintea negocierilor din Istanbul. Foto: Profimedia Images

Ucraina lucrează pe cât este posibil cu Turcia, membră NATO, pentru mai mult sprijin contra invaziei Rusiei și înțelege - chiar dacă nu este mulțumită - realitatea legăturilor pe care Ankara le are în paralel cu Moscova, a declarat un diplomat ucrainean, citat de Reuters.

Ankara a criticat invazia Rusiei în Ucraina și a furnizat drone Kievului, în ciuda obiecțiilor ruse. Pe de altă parte însă, s-a opus sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și a menținut o retorică atentă, abținându-se să facă acuzații la adresa vreunei părți pe fondul rapoartelor despre crime de război în anumite zone ale Ucrainei.

„Ne-am bucura dacă Turcia s-ar alătura sancțiunilor și ar reduce zborurile din Rusia. Dar noi înțelegem această realitate”, le-a spus jurnaliștilor străini diplomatul ucrainean, sub rezerva anonimatului. „...În loc să criticăm Turcia, lucrăm pe cât posibil cu partea turcă”, a adăugat diplomatul, menționând că Turcia a fost încă singura țară care a reușit să reunească oficiali din Rusia și Ucraina pentru negocierile de pace.

Turcia, care se bazează pe importurile de energie și pe turiști din Rusia, a devenit un refugiu sigur pentru rușii care fug de consecințele sancțiunilor și care au investit în proprietăți în Turcia.

Diplomatul a citat date care arată că peste 100.000 de ruși au ajuns și au rămas în Turcia de la începutul războiului. Totuși, în aceeași perioadă, au sosit și aproximativ 85.000 de ucraineni, dintre care, între timp, aproximativ 47.000 au plecat mai departe în alte țări sau s-au întors acasă, potrivit sursei citate.

De asemenea, Turcia a interzis unor nave de război rusești să tranziteze strâmtorile către Marea Neagră, „salvând” astfel orașul de coastă al Ucrainei Odesa, care a rezistat atacurilor rusești, a mai subliniat diplomatul.

Însă, unele nave rusești încă tranzitează strâmtorile, a spus diplomatul care a adăugat: „Solicităm părții turce să monitorizeze ce aduc aceste nave din Siria în Rusia”.

Turcia se opune politicilor Rusiei în Siria și Libia și anexării Crimeei din 2014, dar a cumpărat sisteme antiaeriene ruseşti S-400, incompatibile cu cele ale NATO, pentru care Ankara a fost lovită de sancțiuni americane în decembrie 2020.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri