Cum se descurcă săracii Greciei? Povestea Annei, o văduvă cu patru copii

Data actualizării: Data publicării:
anna grecia - captura
Anna Toli este văduvă, la 36 de ani, și trebuie să crească patru copii Foto: captură video

În mitologia greacă, Plutus era zeul bogățiilor. Orb fiind, împărțea prosperitate tuturor. Când și-a recăpătat vederea, și-a dat seama și cine merita, de fapt. Anna Toli crește singură patru copii. Trăia pe străzile din Grecia, țară îngropată în datorii de miliarde de dolari și unde sărăcia este prezentă în multe locuri. Dar există o rază de speranță pentru Anna. Și nu datorită vreunui zeu, ci mulțumită generozității unui om. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Artemis, Panagiotis, Lefteris și Samuel au așteptat și au sperat enorm la ceea ce se află în această cutie. Băieții mai mari au împărțit până acum canapeaua din sufragerie. Nu au avut camera lor. Acum, Vassilis de la Greece Aid le-a adus un pat suprapus. Abia așteaptă să-l vadă, așa că se mobilizează să ajute la asamblarea lui.

„N-am crezut vreodată că o să am un astfel de pat. Dar acum este aici. Sunt atât de fericită. Este grozav!”, spune Artemis Toli.

Anna, mama lui Artemis, profită de preocuparea celor mici pentru a pregăti prânzul. E văduvă. Soțul ei a murit acum patru ani în urma unui infarct. Avusese o mică afacere și a lăsat în urmă numai datorii. A fost o chestiune de timp până când Anna și cei patru copii ai ei au rămas pe drumuri.

50 de euro pe lună chirie pentru o casă umedă, fără încălzire și plină de șoareci

O femeie în vârstă le-a închiriat căsuța în care stau cu 50 de euro pe lună.

„Casa nu avea încălzire, dar avea șoareci și gândaci care mișunau peste tot. Era umezeală și ploua înăuntru. E foarte greu să crești patru copii în astfel de condiții”, spune Anna Toli.

Anna muncește la cabinetul unui medic, unde face curățenie - asta deocamdată. Este singura ei sursă de venit. Dar visează să învețe o meserie ca să le poată oferi și copiilor ei un viitor stabil.

„Plâng adesea noaptea când sunt singură și nimeni nu mă poate vedea. Nu vreau să afle copiii, chiar dacă înțeleg totul. Și ei trăiesc în aceleași condiții ca mine, dar trebuie să fiu puternică pentru a merge mai departe. Nu există altă cale. Sunt mamă și am responsabilități”, mărturisește Anna.

Statul plătește doar alocațiile pentru copii

Gemenii au 11 ani; ceilalți doi copii au opt, respectiv cinci ani. De mici au învățat că trebuie să împartă din responsabilități și să-și ajute mama atâta cât pot. Au deja planuri mari pentru viitorul lor.

„Ne facem temele; avem note bune și învățăm din greu. Aș vrea să devin medic și să ajut oamenii”, spune Panagiotis.

Anna își imagina că viața la 36 de ani va arăta cu totul diferit. Pentru copii primește alocație, dar statul nu-i oferă niciun alt sprijin financiar. Facturile, așa cum e aceasta, o aduc în pragul disperării.

Surpriză pentru Anna: „Sunt atât de fericită!”

Erwin Schrümpf apare neanunțat. Este austriacul care a înființat Greece Aid, o asociație finanțată din donații. De opt ani, și-a făcut o misiune din a-i ajuta pe nevoiași.

Erwin cunoaște situația Annei, crede că locuința ei nu e potrivită pentru o familie și mai știe că ea își dorește foarte mult să muncească. Acum, a venit cu vești bune. Erwin a găsit o locuință nouă pentru Anna și familia sa, iar Grecia Aid va plăti chiria de 300 de euro. În plus, Anna a fost acceptată la un curs de calificare pentru asistente medicale.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru tot. Sunt atât de fericită”, îi spune Anna.

„Dacă ți-e de ajutor, atunci mă bucur”, spune Erwin.

„Sunt atât de fericită”, repetă femeia. „Pentru prima dată după mult timp, simt din nou că are cineva grijă și de mine - cineva mă sprijină. Am pe cineva pe care mă pot baza. Nu mă mai simt atât de deznădăjduită legat de tot ce se întâmplă în viața mea. E ca un nou început”, mărturisește ea.

„Încercăm să le oferim burse tinerilor de perspectivă, inteligenți, astfel încât să aibă șansa la un viitor mai bun, să obțină un loc de muncă și, în cele din urmă, să fie pe picioarele lor”, explică Erwin Schrümpf, fondator Greece Aid.

Salvatorul grecilor săraci

Anna îl vede pe Erwin ca pe salvatorul ei. Merg împreuna la un magazin subvenționat de autoritatea locală, unde Anna își poate face cumpărăturile mai ieftin. Sute de greci vin aici, pentru că nu își permit să cumpere altundeva.

„Mi-e foarte greu să găsesc lucruri precum haine pentru mine și copiii mei. Vin aici pentru a cumpăra alimente cât să nu murim de foame”, spune Anna.

Erwin e binevenit și aici. Grigoris Leon, managerul magazinului, îi apreciază eforturile.

„Venim în fiecare lună. Nu te uităm”, îi spune Erwin.

„Știu. Felicitări pentru toată munca pe care o faceți, e foarte important că există oameni ca dvs. Și vă spun din inimă toate lucrurile astea pentru că știu câte eforturi faceți”,  îi spune Grigoris Leon.

„E dificil să vezi că sunt oameni în Europa care n-au ce să mănânce și care nu știu când vor depăși această perioadă dificilă și nici cum se vor descurca să-și întrețină familia”, explică Erwin.

Anna se poate liniști. În sfârșit are posibilitatea să le ofere copiilor ei o viață mai bună, are perspectiva unui loc de muncă, iar chiria va fi plătită de Grecia Aid. Toată lumea ar trebui să aibă pe cineva ca Erwin - cineva care să ofere o mână de ajutor când altă soluție nu există.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri