Lupta pentru funcția de premier al Marii Britanii se încinge. Cursa pare departe de a fi câştigată de Rishi Sunak

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak a câştigat marţi a patra rundă de vot în cursa internă din cadrul Partidului Conservator britanic pentru înlocuirea actualului premier Boris Johnson, relatează Reuters şi AFP.

Rishi Sunak a obţinut 118 voturi, Penny Mordaunt, secretar de stat pentru comerţ exterior, a primit 92, iar Liz Truss, şefa diplomaţiei britanice, 86, potrivit rezultatelor anunţate de Graham Brady, responsabil cu organizarea scrutinului intern. Deputata britanică Kemi Badenoch şi fostă secretar de stat pentru egalitate, care a obţinut 59 de voturi, a fost eliminată din cursa internă.

Britain's Next Prime Minister: The ITV Debate, London, UK - 17 Jul 2022
Rishi Sunak și Liz Truss. Foto: Profimedia Images

Acest scrutin intern al Partidului Conservator urmează după demisia de pe 7 iulie a prim-ministrului Boris Johnson, constrâns să renunţe la post după un val de plecări din guvern provocat de o succesiune de scandaluri, conform Agerpres.

O a cincea şi ultimă rundă de vot a deputaţilor conservatori urmează să se desfăşoare miercuri, pentru a-i desemna pe cei doi finalişti, dintre care cei 200.000 de membri ai partidului vor alege câştigătorul printr-un vot prin corespondenţă. Rezultatul urmează a fi anunţat pe 5 septembrie.

Competiţia se anunţă deschisă şi partida pare departe de a fi câştigată de Rishi Sunak, care pare să fie mai puţin popular la baza partidului decât contracandidatele sale.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat marţi, şi realizat pe un eşantion de 725 de membri ai Partidului Conservator, fostul ministru de finanţe ar fi învins detaşat în finală indiferent care ar fi adversara sa - Liz Truss, Penny Mordaunt sau Kemi Badenoch.

Britain's Next Prime Minister: The ITV Debate, London, UK - 17 Jul 2022
Penny Mordaunt. Foto: Profimedia Images

După două dezbateri în care a fost considerată superficială şi puţin convingătoare, Penny Mordaunt, considerată mare favorită într-un sondaj al aceluiaşi institut de săptămâna trecută, l-ar învinge pe Rishi Sunak, dar ar pierde în finală în faţa lui Liz Truss sau Kemi Badenoch, potrivit acestui studiu realizat şi publicat înainte de eliminarea celei din urmă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri