De ce își dorește atât de mult NATO aderarea Suediei

Data actualizării: Data publicării:
5uf8KNZ

O decizie la nivel guvernamental mută reflectorul politicii internaționale asupra Suediei în această săptămână: reșaparea și reactualizarea unui manual de instrucțiuni pentru cetățeni în caz de război, care a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Motivul invocat de Cabinetul lui Stefan Lofven? Vulnerabilitățile de securitate ale Europei în fața detentei neo-imperialiste a Kremlinului pe segmentele hard power în relația ruso-europeană. Plus nenumăratele violări, din ultimii ani, ale spațiului aerian suedez de către avioane militare rusești.

Generic, Suedia joacă geopolitic pe cartea neutralității. Dar în ultimii ani și-a dezvoltat – nu de puține ori chiar cu o tentă manifestă – relația cu NATO, suplimentând, de asemenea, și infuzia bugetară în domeniul apărării. Două achiziții majore ce merită menționate: 60 de avioane de luptă JAS Gripen E, brand al companiei SAAB, și două noi sumbarine A26.  

Printre măsurile ferme pe care Suedia le-a luat se evidenţiază desfăşurarea militară permanentă pe insula Gotland din Marea Baltică, restabilirea serviciului militar obligatoriu şi autorizarea desfăşurării unor trupe NATO pe teritoriul suedez, această ultimă decizie permiţând organizarea de manevre militare la care să poată participa în Suedia şi trupe ale Alianţei Nord-Atlantice.

Despre Gotland, comandantul forțelor SUA în Europa, Ben Hodges, afirma în vara anului trecut că nicio insulă nu are o mai mare importanță strategică pentru NATO decât această felie insulară imensă a Suediei din Marea Baltică. Apoi, pe 11 septembrie, pe fondul mega-exercițiului militar Zapad-2017 organizat de Rusia, Suedia, Finlanda și Norvegia, împreună cu Franța și Statele Unite au derulat cel mai amplu exercițiu din ultimele două decenii vizând acest meridian geopolitic în centrul căruia se află Gotland: exercițiul Aurora. Aproximativ 19.000 de militari au participat la manevre. Scenariul: simularea unui dinspre est asupra insulei Gotland.

De ce este atât de importantă Gotland? Așezarea geografică. 

Să presupunem că Rusia atacă unul dintre statele baltice. Ca NATO să poată acționa rapid, are nevoie de acces pe teritoriul Suediei. Gotland est situată între Suedia și Letonia, Lituania și Estonia. Odată declanșată o asemenea operațiune armată, Gotland nu are cum să mai garanteze neutralitatea suedeză, deoarece va funcționa, din punct de vedere al logicii militare, ca un „vortex” ce va atrage inevitabil, prin apropiere geografică, și Suedia în război, aflăm dintr-un studiu laborios din 2016 al RAND Corporation.

Pe scurt, Gotland înseamnă pentru NATO ceea ce enclava Kaliningrad înseamnă pentru Rusia – o „catapultă” ideală într-o luptă bazată vital pe sisteme de rachete.

Cu un amendament: Moscova vede în Gotland un „lingou” geostrategic care i-ar putea oferi o proiecție de putere militară aproape hegemonică pe flancul baltic, una dintre redutele esențiale ale Alianței Nord-Atlantice. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri