Suedia își instruiește populația cum să acționeze în caz de război

Data actualizării: Data publicării:
_94905288_swedarmyafp

Guvernul suedez va începe anul acesta să trimită din nou cetăţenilor săi un manual despre cum ar trebui să acţioneze în cazul unui conflict armat, la trei decenii după ultima publicare a unui asemenea ghid, ce a început să fie difuzat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează agenţia EFE.



Agenţia suedeză pentru urgenţe civile, subordonată Ministerului Apărării, a fost însărcinată să elaboreze ghidul cu informaţii practice şi ilustraţii, al cărui titlu iniţial, dar care ar putea fi schimbat, este: „Dacă vine războiul”. Guvernul de la Stockholm a justificat reluarea acestui demers prin înrăutăţirea situaţiei de securitate în Europa şi mai ales în proximitatea Suediei, o aluzie la tensiunile cu Rusia, transmite Agerpres.

Obiectivul ghidului este de a instrui populaţia cum să reacţioneze în situaţii ce ar impune o mobilizare rapidă şi face parte dintr-un plan de consolidare a apărării civile. Dacă ghidurile de acest gen elaborate pe vremea Războiului Rece „erau focalizate doar pe război, astăzi societatea este complet diferită”, subliniază responsabila cu elaborarea manualului, Christina Andersson. „Acum ameninţarea este mult mai complexă, cu schimbări climatice, atacuri teroriste, pandemii şi campanii de dezinformare. Oamenii au nevoie să înveţe mai mult şi să ştie cum să reacţioneze”, explică ea, recunoscând că întocmirea acestui ghid este o provocare, întrucât trebuie elaborate texte cât mai scurte şi însoţite de ilustraţii.

Suedia este o ţară neutră, dar care în ultimii ani şi-a dezvoltat colaborarea cu NATO şi a suplimentat sumele destinate bugetului apărării. Printre măsurile pe care le-a luat se evidenţiază desfăşurarea militară permanentă pe insula Gotland din Marea Baltică, restabilirea serviciului militar obligatoriu şi autorizarea desfăşurării unor trupe NATO pe teritoriul suedez, această ultimă decizie permiţând organizarea de manevre militare la care să poată participa în Suedia şi trupe ale Alianţei Nord-Atlantice.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri