Doi militari moldoveni au fost răniți în confruntările cu protestatari din nordul Kosovo

Data publicării:
Kosovo4
Zeci de soldați din forțele de menținere a păcii au fost răniți în confruntările cu demonstranții sârbi, în Kosovo. Foto: Profimedia Images

Doi militari moldoveni aflați în misiunea KFOR din Kosovo au fost răniți în urma confruntărilor cu protestatarii din nordul țării, transmite Ministerul Apărării al Republicii Moldova, potrivit tv8.md

Pentru a stabiliza situația din nordul regiunii Kosovo, subunitățile contingentelor din misiunea KFOR, inclusiv cel al Armatei Naționale, au fost implicate în acțiuni de control al mulțimii, arată sursa citată.

„În urma confruntărilor respective, doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului”, se menționează în comunicatul emis de instituție.

Contingentul Armatei Naționale execută acțiuni specifice desfăşurate în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU. Misiunea trupelor KFOR este de asigura securitatea tuturor comunităților în conformitate cu mandatul său stabilit de Rezoluția respectivă. „Suntem în permanentă legătură cu militarii noştri din contingentul KFOR-18 din Kosovo. Ei îşi desfăşoară activitatea conform programului în aria de responsabilitate”, mai precizează Ministerul.

Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Mai mulţi militari din contingentele italian şi ungar ale KFOR „au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu oase rupte şi arsuri în urma exploziei unor dispozitive incendiare", în timp ce încercau să ţină sub control cele mai active margini ale mulţimii”, a declarat forţa multinaţională.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului ungar al Apărării, printre răniţi se numără peste 20 de soldaţi ungari, dintre care şapte au fost grav răniţi. În total, 11 soldaţi italieni au fost răniţi, „dintre care trei sunt în stare gravă”, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.

Televiziunea de stat sârbă RTS a citat Ministerul sârb al Apărării, care a declarat că doi etnici sârbi au fost răniţi în confruntări. Preşedinta kosovară, Vjosa Osmani, l-a acuzat pe omologul sârb Aleksandar Vucic de destabilizarea Kosovo. „Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucic de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a scris Osmani pe Twitter, potrivit News.ro.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri