Galerie Foto „E ca la apocalipsă”. 5.300 de morți după inundațiile catastrofale din Libia. Morgile sunt pline, spitalele nu pot funcționa

Data actualizării: Data publicării:
cladire distrusa de inundatii in libia
5.300 de morți după inundațiile catastrofale din Libia. Foto: Profimedia

Peste 5.300 de cadavre au fost numărate până acum în orașul libian Derna, lovit de inundații catastrofale, a anunțat un oficial citat de BBC.

 5.300 de morți după inundațiile catastrofale din Libia. Foto: Profimedia
5.300 de morți după inundațiile catastrofale din Libia. Foto: Profimedia

Hichem Abu Chkiouat, ministrul aviației civile, spune că numărul morților este de așteptat să crească și chiar să se dubleze. Un număr mare de cadavre este adus la țărm de valurile mării, a adăugat el.

Morgiile sunt pline, iar spitalele nu pot funcționa, în ciuda nevoii disperate de a trata supraviețuitorii dezastrului.

Alți aproximativ 10.000 de oameni sunt dispăruți – fie târâți de ape în mare, fie îngropați sub dărâmăturile din orașul cu 100.000 de locuitori, spun autoritățile.

Echipele de urgență caută printre ruine supraviețuitori și cadavre, în timp ce oficialii încearcă să organizeze înmormântări conforme cu religia islamică.

„Comitetul Martirilor a fost înființat pentru a identifica persoanele dispărute și pentru a implementa proceduri de identificare și înmormântare în conformitate cu Sharia și legile și standardele legale”, a declarat ministrul de stat al Libiei pentru afacerile cabinetului, Adel Juma, citat de CNN.

Aproape un sfert din oraşul Derna, situat în estul Libiei, este distrus de inundaţii, după ce s-au rupt baraje în urma furtunii Daniel din Mediternana.

Furtuna a distrus comunicațiile, îngreunând eforturile de salvare.

Înregistări realizate de locuitorii din Derna şi postate online arată scenele unui dezastru major în acest oraş de coastă. Zone întregi cu blocuri de locuinţe au fost măturate de-a lungul Wadi Derna, un râu care coboară din munţi prin centrul oraşului. Clădiri de apartamente cu mai multe etaje, care altădată se aflau la mare distanţă de râu, s-au prăbuşit parţial în noroi.

Libia, o ţară cu peste șase milioane de locuitori, are o infrastructură slăbită după mai mult de un deceniu de conflict. Țara a intrat în haos de când, în 2011, a fost răsturnat de la putere dictatorul Moammar Gadhafi, care a fost ucis ulterior.

„Libia nu era pregătită pentru o astfel de catastrofă”, spune Osama Aly, purtător de cuvânt al Serviciului de Urgență și Ambulanță.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri