Gibraltar a devenit oficial oraș, apoi s-a descoperit că primise deja acest statut acum 180 de ani

Data publicării:
Gibraltar
Sursa foto: Profimedia Images

Gibraltar a devenit oficial oraș, deși acest lucru s-a petrecut la 180 de ani după Regina Victoria a Marii Britanii îi acordase deja acest titlu, informează BBC.

Teritoriul britanic de peste mări a cerut să devină oraș în 2022, odată cu Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a. Cu toate acestea, când cercetătorii au verificat Arhivele Naționale au descoperit că mica insulă primise deja această recunoaștere în 1842.

Gibraltar a fost teritoriu britanic începând cu 1713, când a insula a fost cedată britanicilor în cadrul tratatului de pace încheiat după Războiul de Succesiune din Spania.

Cu ocazia Jubileului de Platină, 39 de orașe au cerut statut de oraș, iar opt dintre ele au și primit această recunoaștere. Statutul de oraș este de obicei asociat cu așezările care au o catedrala, o universitate și o populație mare, însă nu există condiții clare de îndeplinit, rolul fiind atribuit de monarh la recomandarea miniștrilor.

Trecerea la statutul de oraș nu aduce beneficii materiale directe, însă ajută la promovarea comunității și oferă locuitorilor un motiv de mândrie.

Guvernul din Marea Britanie a anunțat că Gibraltarul a fost omis de pe listele oficiale după ce a primit titlul de la Regina Victoria în urmă cu 180 de ani, însă nu se știe ce s-a întâmplat mai departe.

Gibraltar este unul dintre cele cinci orașe din afara Marii Britanii care au fost recunoscute drept orașe, alături de Hamilton din Insulele Bermude, Jameston din Insula Sfânta Elena, Douglas din Insula Man și Stanley din Insulele Falklands.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri