Iranul l-a executat pe Alireza Akbari, fost viceministru al Apărării, după ce l-a acuzat că spionează pentru Marea Britanie

Data publicării:
profimedia-0749244673
Fost ministru adjunct al Apărării în Iran, Alireza Akbari. Foto: Profimedia Images

Fost ministru adjunct al Apărării în Iran, Alireza Akbari, care a fost arestat în 2019 pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, acuzație pe care acesta a respins-o, a fost fost executat, conform unui anunț al presei de stat iraniene, scrie CNN.

Sentința de condamnare la moarte a lui Akbari a fost anunțată cu doar câteva zile în urmă, la 11 ianuarie.

Potrivit acuzațiilor publicate miercuri, Akbari fusese arestat cu ceva timp în urmă”  pentru spionaj împotriva acestei țări. Fostul oficial a fost executat prin spânzurare, potrivit publicației iraniene.

Familiei lui Akbari i s-a cerut să meargă la închisoare pentru o „vizită finală” miercuri, iar soția lui a spus că a fost mutat în izolare.

Alireza Akbari avea dublă cetăţenie britanică şi iraniană. El a fost ministru adjunct al Apărării în Iran şi a fost arestat în 2019 și condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, ceea ce el a negat.

Însă Iranul a postat un videoclip cu Akbari săptămâna aceasta, care arată ceea ce par a fi mărturisiri forțate. Anterior, într-un mesaj audio primit de BBC, britanicul a susţinut că a fost torturat pentru a mărturisi infracţiuni pe care nu le-a comis.

Marea Britanie a cerut Iranului să oprească execuția și să-l elibereze imediat pe Akbari. Acum câteva zile, şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a reacţionat dur pe Twitter, spunând: Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană.

La începutul lunii decembrie, patru iranieni au fost executaţi după ce au fost condamnaţi la moarte pentru cooperare cu Israelul, inamicul nr. 1 al Republicii Islamice.

Iranul anunţă în mod regulat arestarea unor agenţi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii străine, inclusiv pentru Israel. 

Relaţiile dintre Teheran şi Londra au fost afectate în ultimii ani de arestarea mai multor cetăţeni cu dublă cetăţenie.

BBC a relatat că Akbari a fost arestat în 2019 și că a servit în timpul președintelui iranian Mohammad Khatami, un reformist care a fost la putere între 1997 și 2005.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri