Israelul vrea să relanseze negocieri cu Hamas, în urma unui acord stabilit între Mossad, CIA şi Qatar la Paris

Data publicării:
logo ostatici israelieni
La începutul lunii mai, negocierile indirecte între Israel şi Hamas, mediate de Qatar, Egipt şi SUA, au eşuat. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul intenţionează să relanseze săptămâna aceasta negocieri în vederea eliberării ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza, potrivit unui oficial israelian, în urma unui acord stabilit între Mossad, CIA și Qatar, după ce discuțiile dintre Israel şi Hamas, mediate de Qatar, Egipt şi Statele Unite în vederea unui armistiţiu s-au încheiat fără o soluție la începutul lunii mai.

”Există o intenţie a unei reluări a negocierilor săptămâna aceasta” şi ”există un acord” asupra acestui punct, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial sub protecţia anonimatului. Acest oficial a refuzat să dezvăluie detalii despre acord, informează News.ro.

Presa israeliană scrie că directorul serviciilor israeliene de informaţii extrene (Mossad) David Barnea a ajuns la un acord cu directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) Bill Burns şi premierul Qatarului Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, la o reuniune, săptămâna aceasta, la Paris, asupra unui nou cadru de negocieri.

Postul Al-Qahera News, apropiat spionajului egiptean, a anunţat sâmbătă că Cairo îşi continuă ”eforturile în vederea reactivării negocierilor în vederea unui armistiţiu şi unui schimb de deţinuţi şi ostatici”.

Potrivit acestuia, Egiptul exercită ”tot felul de presiuni asupra Israelului să lase să intre de urgenţă ajutor şi carburant”, blocat în punctul de trecrea frontierei de la Rafah, între Egipt şi Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a preluat controlul punctului de partea palestiniană a frontierei la 7 mai.

La începutul lui mai, negocieri indirecte între Israel şi Hamas, mediate de Qatar, Egipt şi Statele Unite au eşuat să ajungă la un acord în vederea unui armistiţiu şi la un schimb de ostatici şi deţinuţi palestinieni din Israel.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit pe premierul Qatarului şi pe miniştrii de Externe ai Arabiei Saudite, Egiptului şi Iordaniei.

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac în sudul Israelului al unor combatanţi Hamas infiltraţi din Fâşia Gaza care a antrenat moartea cel puţin 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

În acea zi 252 de persoane au fost luate ostatice în Fâşioa Gaza. În cadrul unui armistiţiu, în noiembrie, aproximativ 100 de ostatici au fost eliberaţi, iar 121 sunt reţinuţi în continuare în enclavă, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri