Joe Biden: Finlanda şi Suedia îndeplinesc toate criteriile pentru a adera la NATO

Data actualizării: Data publicării:
DC: President Joe Biden Delivers Remarks on Finland’s and Sweden’s NATO applications
Premierul suedez Magdalena Andersson (dreapta) și preşedintele finlandez Sauli Niinisto au mers la Washington, după depunerea cererilor de aderare la NATO. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc „toate criteriile” pentru a adera la NATO şi a anunţat că va cere Congresului american să aprobe „cât mai rapid posibil" candidaturile lor, relatează AFP şi Reuters.

„Astăzi sunt mândru să le asigur că au susţinerea completă a SUA", a declarat Biden într-un discurs susţinut la Casa Albă, alături de premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a două zi după depunerea oficială a cererilor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Cei doi lideri nordici au dat asigurări că sunt gata să discute cu Turcia despre îngrijorările ei, pentru ca aceasta să-şi ridice opoziţia faţă de aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, conform Agerpres.

„Ca aliaţi în cadrul NATO, vom apăra securitatea Turciei. Condamnăm terorismul sub toate formele sale", a spus Sauli Niinisto, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc „terorişti" din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat la rândul său că un „dialog" este în curs pentru „a rezolva" aceste probleme cu Turcia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri