Sari la conținut

Kim Jong-un este vinovat de crime împotriva umanității, susțin trei judecători într-un raport

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și alți oficiali de la Phenian ar trebuie judecați pentru crime împotriva umanității, se precizează într-un raport realizat de trei judecători de renume internațional.

Raportul se bazează pe mărturiile mai multor persoane fugite din Coreea de Nord, foști oficiali și a unor angajați din sistemul penitenciar nord-coreean, relatează The Guardian.

Mărturiile aduc dovezi despre crima sistematizată în lagărele de muncă forțată, precum despre acte de tortură, persecutarea creștinilor, violuri, avorturi forțate și foamete.

Citește și: Ce se întâmplă în orfelinatul Tongrim, unde sunt duși copiii străzii din Coreea de Nord

Raportul, realizat cu suportul International Bar Association, duce mai departe o anchetă ONU din 2014 și susține că există destule probe că în Coreea de Nord sunt comise crime împotriva umanității.

Cei trei judecători au servit în trecut în tribunale internaționale: Navi Pillay a fost comisar al ONU pentru drepturile omului; Mark Harmon a făcut parte din echipa însărcinată cu judecarea crimelor comise de Khmerii Roșii în Cambodgia; Thomas Buergenthal, supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Auschwitz, a fost judecător al Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Citește și: Scurgere de informații: China se pregătește de colapsul dictaturii lui Kim Jong-un

Sistemul penitenciar nord-coreean, în special speța închisorilor politice, este descris în raport ca o fabrică a morții.

„Coreea de Nord continuă să nege existența acestor închisori politice. Cu toate acestea, imaginie detaliate realizate din satelit, coroborate de mărturiile foștilor deținuți și actori de stat (care au fugit din Coreea de Nord – n.r.), care cunosc îndeaproape închisorile, evidențiază existența unui asemenea sistem penitenciar și a faptelor îngrozitoare care se petrec în el”, precizează autorii raportului.

Pillay, Harmon și Buergenthal cer comunității internaționale stabilirea unui tribunal penal internațional, ca cel pentru fosta Iugoslavie, care să cerceteze și să judece regimul lui Kim Jong-un.