Kim Jong Un vrea să construiască o relaţie „orientată spre viitor” cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Întrevederea ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Pyongyang
Serghei Lavrov a efectuat o vizită de două zile în capitala nord-coreeană, înaintea unei posibile călătorii a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară. Foto: Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi, în cursul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, că doreşte să construiască o relaţie „orientată spre viitor” cu Rusia, a informat agenţia oficială KCNA, scrie AFP, preluată de Agerpres. 

Serghei Lavrov a efectuat o vizită de două zile în capitala nord-coreeană, înaintea unei posibile călătorii a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară care sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. 

Kim Jong Un a afirmat că obiectivul Partidului Muncitorilor la putere şi al guvernului este „de a elabora un plan stabil, orientat spre viitor şi de mare anvergură pentru relaţiile dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) şi Rusia”, potrivit KCNA. 

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat joi politica militară „periculoasă” a Statelor Unite şi a aliaţilor săi faţă de Coreea de Nord, salutând în acelaşi timp consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian. 

„La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem teribil de îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune, precum şi de politicile Washingtonului”, a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă, citat de agenţiile ruse. 

În opinia sa, americanii instalează acolo „infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare”. 

„Ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase”, a adăugat Serghei Lavrov. 

În faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an, Seulul a luat măsuri pentru a-şi consolida alianţa cu Statele Unite şi s-a alăturat unui acord trilateral de apărare care include şi Japonia. 

Seulul şi Washingtonul au organizat exerciţii militare comune, iar în iulie un submarin nuclear american a făcut escală într-un port sud-coreean, pentru prima dată după mai multe decenii. 

Un bombardier american B-52 capabil să transporte o încărcătură nucleară este în prezent staţionat la aproximativ o sută de kilometri sud de Seul, în vederea exerciţiilor trilaterale prevăzute în acest weekend, potrivit presei sud-coreene. 

O întâlnire la mijlocul lui septembrie în Orientul Îndepărtat rus între Kim Jong Un şi Vladimir Putin a permis consolidarea relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a menţionat Serghei Lavrov 

„După acest summit istoric (...) putem spune cu încredere că relaţiile” dintre cele două ţări „au atins un nivel calitativ nou şi strategic”, a salutat ministrul rus cu ocazia întâlnirii cu omoloaga sa nord-coreeană, Choe Son Hui, citat de agenţiile ruse.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri