"M-am simțit ca o vrăjitoare din Evul Mediu". Ce a pățit la poliție o elevă din Rusia care a refuzat să recite o odă pentru Putin

Data publicării:
elevi in curtea scolii in rusia
De la începutul invaziei în Ucraina, autoritățile ruse au anchetat persoanele care și-au exprimat în public opinii împotriva războiului, inclusiv copii. FOTO: Profimedia Images

"M-am simțit ca o vrăjitoare în Evul Mediu", a povestit o elevă din Rusia, care a fost audiată cinci ore de polițiști după ce a refuzat să citească o poezie patriotică la o serbare școlară. Cazul ei este relatat de site-ul Meduza și demonstrează că nici măcar minorii nu sunt iertați în Rusia dacă încalcă politica Kremlinului de toleranță zero față de opiniile anti-război.

De la începutul invaziei în Ucraina, autoritățile ruse au anchetat persoanele care și-au exprimat în public opinii împotriva războiului, care au protestat sau au postat pe rețele sociale mesaje anti-război. Nu doar adulții au fost vizați, ci și copiii și adolescenții care au criticat invazia, după cum reiese dintr-o anchetă jurnalistică documentată de jurnaliștii de la Verstka. Printre ei este și Zari (numele real nu a fost făcut public), o fată de 17 ani.

În mai 2022, școala unde învață Zari a organizat o ceremonie pentru a marca sfârșitul anului școlar. Zari trebuia să citească o poezie la eveniment.

Înainte de momentul ei, directoarea școlii a luat cuvântul și le-a spus elevilor că are o veste bună: armata rusă tocmai cucerise combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Ascultând discursul, Zari s-a enervat. Când i-a venit rândul să citească poezia, Zari a strigat la microfon: "Fără război! Libertate pentru Ucraina! Putin este diavolul!"

Momentul a fost filmat, iar în dimineața zilei de 22 mai, videoclipul s-a viralizat pe rețelele sociale. Reacțiile au fost diverse. Mulți dintre cei care au văzut imaginile au insultat-o ​​pe fată, dar alții au lăudat-o pentru curaj.

La școală nimeni nu a susținut-o. Fata a povestit: "Toată lumea a început să țipe la mine; toată lumea era foarte supărată. M-au numit fascistă, trădătoare și o rușine pentru țara mea."

În scurt timp, au venit polițiștii, care i-au confiscat fetei telefonul și au dus-o la secția de poliție. "M-au insultat. M-am simțit ca o vrăjitoare din Evul Mediu sau ca un criminal în serie. M-au ținut la secția de poliție vreo cinci ore și ceva. Nu m-au bătut. Mi-au spus că sunt proastă și că nu înțeleg nimic. Și i-au insultat și pe ucraineni", a povestit ea.

Tot în acea zi, după câteva ore, în mediul online a fost distribuit un videoclip în care Zari și mama ei își cer scuze. Stând în fața școlii, Zari spunea că era "stresată din cauza examenelor" și că regretă ce a făcut. Mama ei descria acțiunile fetei ei ca fiind "necugetate" și și-a exprimat regretul că nu a reușit să o educe așa cum trebuie.  

Zari a spus ulterior că videoclipul fusese filmat de autorități și că i s-a dat un discurs ca să îl citească în fața camerei. Autoritățile au amenințat-o că dacă va mai fi implicată într-un incident asemănător îi vor deschide dosar penal și vor "distruge viața" întregii ei familii.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri