Macron i-a cerut lui Erdogan să „respecte voința suverană” a Suediei și Finlandei de a se alătura NATO

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turicei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron i-a cerut lui Erdogan să „respecte voința suverană” a Suediei și Finlandei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice. Președintele francez spune că este nevoie de găsirea rapidă a unei soluții pentru ca Turcia să renunțe la opoziția sa.

„Preşedintele Republicii a subliniat importanţa de a fi respectată alegerea suverană a celor două state, rezultând dintr-un proces democratic şi intervenind ca reacţie la evoluţia mediului lor de securitate”, a comunicat Palatul Elysée în urma discuţiei telefonice de o oră între Macron și Erdogan.

„Preşedintele Macron doreşte ca discuţiile să continue pentru găsirea unei soluţii rapide la opoziţia Turciei faţă de cele două candidaturi”, a adăugat sursa citată.

Macron și Erdogan au vorbit, de asemenea, despre „urgența de a face posibile exporturile de cereale ucrainene blocate de război în porturile din sudul Ucrainei, situație ce amenință să provoace o criză alimentară mondială”.

Administrația prezidențială franceză mai transmite că Macron „va continua, în zilele următoare, contactele pe acest subiect cu actorii internaţionali relevanţi”. Macron și Erdogan au discutat „diferite căi posibile pentru transportul cerealelor, în colaborare cu ONU și au convenit să rămână în contact pentru găsirea rapidă a unei soluții”.

Una dintre pistele studiate este crearea unui coridor naval plecând de la Odesa şi în care Turcia ar putea juca un rol important. În discuţia de joi, Macron şi Erdogan şi-au afirmat de asemenea „preocuparea faţă de degradarea situaţiei în Libia”, a mai informat preşedinţia franceză.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri