Atacuri dejucate în Franța de la atentatul asupra „Charlie Hebdo”

Data publicării:
PARIS 10 VICTIMA POLITIST STRADA GettyImages-497045936

 

 ©FOTO: Gulliver/GettyImages

- 13 ianuarie: un presupus jihdist de 23 de ani, convertit la islam, deja reținut de poliție în noiembrie 2014 și suspectat că ar aparține unei filiere siriene, amenință cu moartea un polițist la Elboeuf, în Normandia (vest).

- 3 februarie: la Nisa, trei militari aflați în fața unui centru al comunității evreiești sunt agresați cu un cuțit. Atacatorul, Moussa Coulibaly, 30 de ani, cu domiciliul în marea periferie pariziană, este imediat arestat. Aflat în arest, el își exprimă ura față de Franța, poliție, soldați și evrei.

- 19 aprilie: Sid Ahmed Ghlam, student algerian la informatică, este arestat la Paris. Este bănuit că a ucis o femeie și că pregătea un atentat iminent împotriva bisericii din Villejuif, la periferia sudică a Parisului. Are arme de luptă și este cunoscut serviciilor pentru că a trecut la islamul radical. Recunoaște că s-a gândit și la alte acțiuni, în special un atentat împotriva unui tren, având ca obiectiv să ucidă cel puțin 150 de „necredincioși”, sau împotriva bazilicii Sacre-Coeur din Paris.

- 26 iunie: Yassin Salhi și-a ucis și decapitat șeful, în apropiere de Lyon, apoi, fluturând drapeluri islamiste, a încercat să arunce în aer uzina Air Products din Saint-Quentin-Fallavier (centru-est), intrând cu furgoneta în niște butelii cu gaz, înainte de a fi arestat.

- 13 iulie: patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, între care și un fost soldat, sunt bănuiți că aveau de gând să atace o tabără militară din Pirinei, în sud, și să decapiteze un ofițer în numele jihadului. Sunt arestați și își recunosc angajamentul jihadist alături de Statul Islamic.

- 15 august: Un bărbat arestat în august de serviciile franceze voia să comită atentate în săli de concerte din Franța. Arestat la 15 august, francezul fusese în Siria cel puțin pentru o lună, unde ar fi fost instruit cum să comită un atentat.

- 21 august: este evitat un carnagiu în trenul Thalys, care leagă Amsterdam de Paris. Militari americani reușesc să-l dezarmeze pe un bărbat puternic înarmat, care deschide focul în timp ce trenul se afla în nordul Franței. Două persoane sunt rănite, una prin împușcare, una cu armă albă. Atacatorul reținut este un tânăr marocan în privința căruia autoritățile spaniole avertizaseră Franța că este un islamist radical. Premierul belgian spune că a fost vorba de un atac terorist, dar motivațiile bărbatului rămân necunoscute.

- 10 noiembrie: Franța anunță că a arestat la 29 octombrie un bărbat de 25 de ani, care a fost pus sub acuzare la 2 noiembrie pentru asociere în vederea comiterii unui act terorist. Monitorizat de un an, el încercase să-și procure material pentru a comite un atac împotriva militarilor din Marina națională de la Toulon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri