Sari la conținut

Aterizări periculoase care puteau să se sfârșească rău

Aterizarea este momentul de care mulți dintre pasageri se tem cel mai mult. Condiții meteo dificile sau probleme tehnice sunt adesea la originea unor aterizări cu emoții, care, din păcate, uneori se termină rău. Cu toate acestea, avionul rămâne mijlocul de transport cel mai de încredere. Probabilitatea de a muri în timpul călătoriei este de 1 la 10 milioane.

Cel mai recent exemplu de aterizare cu peripeții datează de săptămâna trecută, când un Boeing 737 a fost la un pas să se zdrobească de pistă, la Praga.

În urmă cu două săptămâni, la Birmingham, rafale puternice de vânt, care băteau lateral, au dat fiori pasagerilor unui Airbus A321. Comandantul de bord a trebuit să reia manevrele de aterizare de câteva ori. Din fericire, totul s-a terminat cu bine.

În iunie anul acesta, spaimă mare pentru pasagerii unui avion de linie al companiei Singapore Airlines. După o aterizare de urgență pe aeroportul din Singapore, unul dintre motoare a luat foc. Din fericire, pompierii au intervenit la timp și nimeni nu a fost rănit. Imaginile sunt, însă, spectaculoase:

Funchal, insula portugheză Madeira, noiembrie 2014. Emoții mari pentru pasagerii unui avion care se pregătea de aterizare. Vântul i-a zgâlțâit rău, dar pilotul și-a păstrat sângele rece și în cele din urmă aterizarea i-a reușit perfect.

În iulie 2015, vântul extrem de violent a făcut periculoasă aterizarea unui Boeing-777 al companiei KLM-Asia pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Boeingul-777 a reușit să aterizeze în ciuda rafalelor care băteau cu până la 110 de km la oră. Pasagerii au fost zgâlțâiți zdravăn, dar stăpânirea pilotului a fost impresionantă. 

Un avion turistic a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgență în apropiere de orașul Santa Isabel, din regiunea braziliană Sao Paulo. Cauzele acestui incident rămân un mister, dar partea bună e că nimeni nu a fost rănit. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se poate vedea cum avionul aterizează cu viteză pe o șosea îngustă și își termină cursa în apropierea unor copaci. 

În iulie 2014, pe aeroportul din Barcelona a fost evitată la limită o coliziune între avioane. Deși fusese autorizat să aterizeze, un avion a trebuit să se înalțe din nou pentru a evita, in extremis, să lovească un alt avion angajat pe pistă.