Sari la conținut

Experiment | Femeile însărcinate, plătite ca să renunțe la fumat

Foto: Gulliver/GettyImages

După cum au dovedit numeroase studii, consumul de tutun în perioada sarcinii poate duce la avort spontan, nașteri premature, subdezvoltare a fătului sau risc - argumente suficiente pentru a le determina pe unele viitoare mame să renunțe la fumat Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre femeile însărcinate din Franța (unde o treime din populație fumează) aleg să-și asume aceste riscuri și continuă să fumeze chiar și după ce rămân gravide — un record european nedorit, conform datelor publicate în februarie 2015 de Ministerul francez al Sănătății.

În acest context, 16 maternități franceze doresc să încerce, în premieră, să le convingă pe viitoarele mame să se lase de fumat oferindu-le în schimb bonuri de cumpărături. În cadrul acestui program pilot sunt recrutate 400 de femei însărcinate în cel puțin 4 luni și jumătate, majore și care fumează cel puțin 5 țigări pe zi.

"Experimentul a început la 7 aprilie și va dura 2 ani", a explicat pentru AFP Ivan Berlin, medic la Spitalul Pitié-Salpętriere din Paris, care coordonează acest program finanțat de Institutul oncologic național francez.

Femeile din cadrul acestui program primesc în medie 300 de euro pe lună, iar medicii se asigură de abstinența tabagică a acestora prin controale periodice.

Această abordare antitabagică poate surprinde, însă specialiștii au importante argumente în favoarea sa.

"A ne închipui că sarcina reprezintă o motivație suficientă pentru a opri un obicei toxic înseamnă a nu ține cont de potențialul de influență psihologică și fiziologică al substanțelor psihoactive", a explicat profesorul Michel Lejoyeux, coordonatorul Departamentului de psihiatrie al Spitalului parizian Bichat-Beaujon. Chiar dacă sunt conștiente de nocivitatea fumatului, fumătoarele dependente de acest viciu nu se pot lăsa "din motive biologice și psihologice". "Într-un număr considerabil de cazuri, adicția continuă cu sentimente de rușine și de vinovăție", a adăugat el, precizând că în, astfel de situații, simplul fapt de a reaminti femeii însărcinate că fumatul afectează sănătatea fătului nu are niciun efect.

Starea de dependență înseamnă redesenarea circuitelor de recompensă (din creier) spre o răsplată unică reprezentată de satisfacerea unui anumit viciu. Subiectul resimte nevoia compulsivă de a consuma produsul care-i satisface viciul. Atunci când nu o face se simte bolnav și doar respectivul produs îl poate face să se simtă bine din nou, conform profesorului Michel Reynaud de la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Paul Brousse din Paris.

Prin oferirea de bonuri de cumpărături se poate acționa pozitiv asupra persoanelor dependente, stimulând centrii plăcerii prin invitația de a merge la cumpărături. Astfel, subiectul știe că poate primi o altă recompensă dacă renunță la viciul său.

"Cunoaștem deja că în cazurile grave de dependență această strategie este eficientă. În SUA, această abordare este testată, cu rezultate pozitive, de cel puțin 10 ani pe subiecți dependenți de cocaină", a explicat Michel Raynaud. "Această metodă poate fi considerată drept contraintuitivă, însă îi încurajează pe subiecții dependenți în loc să-i facă de rușine sau să-i pedepsească. Trebuie să-i sprijinim în situația grea în care se află și nu să-i arătăm cu degetul", a adăugat el.

Profesorul Ivan Berlin a răspuns potențialelor critici cu privire la ceea ce pare a fi "răsplătirea unui viciu" sau costurile ridicate ale aplicării acestei metode la nivelul întregii societăți, invocând economiile substanțiale pe care le generează în condițiile în care costurile medicale legate de tratarea mamelor și copiilor de maladii legate de tabagism vor scădea.

"Fumatul este atât de toxic pentru făt încât orice investiție împotriva acestui viciu este utilă din momentul în care își va fi demonstrat eficacitatea", a subliniat el.

Eficiența acestei metode a fost testată și în Scoția. Conform unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate la sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, 23% dintre femeile care au primit un stimul financiar s-au lăsat de fumat, spre deosebire de 9% dintre cele care nu au primit un astfel de stimul.