Video Gândacii care pot salva vieți la cutremur. Un român din SUA participă la proiect

Data publicării:
gandaci cutremur
Gândacii „echipați” cu mini-dispozitive electronice ar putea salva zeci de mii de vieți, în cazul unui cutremur. Foto: Captură Digi24

Gândacii „echipați” cu mini-dispozitive electronice ar putea salva zeci de mii de vieți, în cazul unui cutremur. Este proiectul inedit al unui grup de oameni de știință de la universitatea North Carolina, din care face parte și un român. Profesorul Mihail Sichitiu spune că rezultatele au fost încurajatoare, iar gândacii s-au descurcat excelent în simulările unor căutări prin locuri greu accesibile.

Cercetătorii au folosit gândaci de Madagascar pe care i-au înarmat cu mini aparatură electronică conectată la un transmițător radio. Cu ajutorul acesteia, insectele pot fi ghidate sub dărâmături pentru a transmite semnale către salvatori. Mini aparatura conține un difuzor și un microfon, astfel încât cel care îi controlează să audă orice strigăt de ajutor.

Mihail Sichitiu- profesor și cercetător la Universitatea de Stat din North Carolina: Gândacii ăștia merg fantastic de bine, au tracțiune, sunt ușori, intră pe unde un robot nu intră, iar gândirea a fost să putem controla un gândac să îi spunem du-te 20 de metri în față și 3 metri la dreapta. Asta a fost ideea, să facem un gândac care să poată fi controlabil de noi.

Cercetătorii au ales gândacii pentru că se pot strecura mai ușor prin locuri înguste și pot căra aparatură care cântărește între 4 și 10 grame.

Mihail Sichitiu- profesor și cercetător la Universitatea de Stat din North Carolina: Partea mea a fost, în primul rând, cu realizarea unor comunicații foarte eficiente, partea de telecomandă, în care noi trimitem date gândacului spunându-i în ce direcție să meargă și gândacul ne trimite înapoi date.

Mihai Sichitiu a făcut parte dintr-o echipă de cercetare formată din trei profesori universitari. Românul s-a ocupat de partea de localizare și de comunicații, un alt coleg a fost responsabil de integrarea părților electronice, iar al treilea, de partea de robotică.

Mihail Sichitiu- profesor și cercetător la Universitatea de Stat din North Carolina: Rolul nostru, ca universitate, ca cercetători, nu e să facem un produs real, ci să arătăm că se poate face și să arătăm cum se poate face.

Gândacii nu au fost folosiți încă în misiuni reale, însă cercetările arată bioboții, așa cum au fost numite insectele salvatoare, ar avea o rată de succes ridicată în cazul unei catastrofe.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...