Îngrijorare: Virusul din Wuhan ar putea fi răspândit de persoane purtătoare, care nu manifestă simptome de boală

Data publicării:
noul virus din china familie ingrijorare
Foto: Guliver/Getty Images

Un băiat de 10 ani din Shenzhen a fost depistat infectat cu noul virus apărut în China, deşi nu a manifestat niciun simptom de boală. Cazul îi îngrijorează pe medici. Ei se tem că ar putea exista persoane purtătoare, care ar putea răspândi virusul fără să fie descoperite prin metodele clasice, relatează Bloomberg.

Acest caz de infecție asimptomatică a băieţelului de 10 ani a fost prezentat în revista medicală The Lancet, în numărul din 24 ianuarie.  Astfel, s-ar putea dovedi că virusul, care deja s-a răspândit în 15 ţări şi a infectat aproape 6000 de oameni, poate fi mai greu de depistat şi controlat decât virusul SARS, care a provocat o epidemie de pneumonie la nivel global în 2002-2003.

Băiatul de 10 ani face parte dintr-o familie originară din Shenzhen care își vizitase rudele din Wuhan în 29 decembrie. Dintre aceste rude, una era în spital.

După ce s-au întors acasă, părinţii şi bunicii băiatului s-au îmbolnăvit - având febră, tuse, slăbiciune generală, diaree - și au primit tratament, dar copilul de 10 ani părea să fie complet sănătos. El a fost diagnosticat, totuşi, cu virusul 2019-nCoV, după ce părinţii lui au insistat să fie testat. Medicii au ajuns la concluzia că băiatul era purtător de virus, fără a manifesta simptome ale bolii. Mai mult, ulterior, virusul a infectat o a șasea rudă, care nu călătorise în Wuhan.

Cazuri similare au apărut și în afara teritoriului Chinei. Patru cazuri din Germania au legătură cu un eveniment organizat de o companie la care a participat și o persoană care fusese în China, dar care nu dezvoltase simptomele bolii. „Aceste cazuri misterioase de pneumonie dusă pe picioare pot fi o posibilă sursă de propagare a epidemiei”, este concluzia pe care o prezintă în The Lancet dr. Kwok-Yung Yuen și colegii lui de la Universitatea din Hong Kong.

 

De altfel, autoritățile chineze au declarat, miercuri, că simptomele bolii în cazul copiilor par să fie mai blânde decât în cazul persoanelor mai în vârstă. Asta stârnește o nouă îngrijorare: că cei mici, care nu au o imunitate complet dezvoltată, ar putea face o formă de pneumonie pe care s-o ducă pe picioare fără a fi depistată. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri