Sari la conținut

Jurnalist israelian, insultat pe străzile din Paris după ce a ieşit la plimbare purtând însemne evreieşti

 

La o lună după atentatul de la magazinul evreiesc din Paris, corespondentul site-ului israelian NRG, Zvika Klein, a decis să facă un experiment şi s-a plimbat pe străzile capitalei franceze purtând ciucuri (tsitsit) şi kippa (folosită de bărbaţii evrei pentru acoperirea capului), pentru a înregistra reacţiile francezilor faţă de evrei, anunţă Mediafax.

El a mers în tăcere timp de zece ore pe străzile capitalei franceze şi în suburbii, în timp ce cameramanul care îl însoţea a filmat reacţiile locuitorilor cu ajutorul unei camere Go-Pro ascunse în rucsac. Având în vedere situaţia tensionată din oraş, după atentatele din ianuarie, el a fost însoţit şi de un agent de securitate.

"În zonele turistice, ambianţa este relativ calmă, dar pe măsură ce ne depărtăm de acestea, privirile duşmănoase, remarcile, atitudinile mă fac să mă simt inconfortabil, neliniştit. Inima îmi bate cu putere şi în minte îmi vin tot felul de idei şi gânduri dezagreabile", povesteşte Klein.

Când a intrat într-una dintre suburbii, un copil şi mama lui, care purta burca, au început să îl fixeze cu privirea, cu şocul vizibil întipărit pe faţă. "Mamă! Ce face aici? Nu ştie că îl vor ucide?", a întrebat copilul.

În timp ce trecea pe lângă o şcoală dintr-un cartier parizian, un adolescent a strigat: "Trăiască Palestina!". Câteva minute mai târziu, când a trecut pe lângă un alt grup de tineri, o adolescentă i-a spus prietenei sale: "Uită-te la el! Este prima dată când văd aşa ceva!".

Într-un alt cartier, cu majoritate musulmană, reporterul a ajuns într-o piaţă acoperită. "Uitaţi-vă la el", a strigat un arab. "Nu îi este ruşine! Ce face aici cu kippa?". Prietenul lui s-a dovedit însă mai flegmatic: "Ce îţi poate face? Face ce vrea".

Pe o stradă vecină, el a fost însă ţinta insultelor şi chiar a agresiunii fizice.