Mai multe jafuri au fost comise în Acapulco după devastatorul uragan Otis

Data publicării:
masini si haos pe o strada din acapulco dupa uragan
Mai multe jafuri au fost comise în Acapulco după devastatorul uragan Otis. Foto: Profimedia

Mai multe jafuri au fost comise în oraşul mexican Acapulco după ce această populară staţiune estivală a fost grav afectată miercuri de uraganul Otis, care a ucis 27 de persoane şi i-a făcut pe localnici să se confrunte cu o penurie de alimente şi de apă potabilă, informează Reuters.

Acest uragan mortal de categorie 5, nivelul maxim pe scara Saffir-Simpson, a provocat pagube materiale estimate la miliarde de dolari.

„Au fost comise jafuri în anumite locuri pentru că era în vigoare starea de urgenţă”, a declarat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador vineri, îndemnându-i pe rezidenţi să nu profite de situaţia creată în oraş.

Joi seară, mai mulţi oameni au fost văzuţi în timp ce sustrăgeau diverse bunuri, inclusiv alimente, apă şi hârtie igienică din magazine din Acapulco.

„Am venit să luăm mâncare, pentru că nu mai avem nimic”, a declarat o femeie pentru jurnaliştii de la Reuters.

În timpul conferinţei sale de presă regulate, preşedintele Lopez Obrador a promis că Guvernul îi va ajuta pe locuitorii acestui oraş lovit de uragan, situat în Guerrero, cel mai sărac stat din Mexic, situat în sudul ţării.

Raul Busto Ramirez, în vârstă de 76 de ani, un inginer care lucrează la aeroportul din Acapulco, a spus că magazinele din tot oraşul au rămas închise după trecerea uraganului şi că jafurile au fost comise din cauza penuriei de produse de bază.

„Ajutorul guvernamental este insuficient şi toate aceste magazine sunt închise sau distruse”, a spus el, adăugând că bancomatele nu mai funcţionează, lăsându-i pe rezidenţi în imposibilitatea de a retrage bani.

Uraganul Otis a lovit oraşul Acapulco cu vânturi de 266 de kilometri pe oră miercuri dimineaţă, inundând străzile, smulgând acoperişurile unor locuinţe şi hoteluri, acoperind sub apă numeroase vehicule şi întrerupând comunicaţiile, drumurile şi legăturile aeriene.

Pe lângă cele 27 de decese, alte patru persoane sunt în continuare dispărute, au declarat autorităţile mexicane vineri dimineaţă.

Până acum, Guvernul a publicat puţine informaţii despre victime, iar preşedintele Lopez Obrador a declarat că ţara lui a trecut mai bine peste uragan decât anunţau cele mai sumbre previziuni.

„Suntem norocoşi. Natura şi creatorul nostru ne-au protejat, cu toată furia acestui uragan. Sunt multe pagube materiale, dar din fericire nu înregistrăm prea mulţi morţi”, a adăugat el.

Compania de stat CFE a declarat vineri că a restabilit 50% din funcţionarea serviciului de electricitate în Guerrero, în ciuda obstacolelor de acces şi de comunicare cu care s-au confruntat angajaţii companiei.

Pentru a evacua turiştii, un pod aerian între Acapulco şi Ciudad de Mexico era în curs de implementare vineri, după ce autorităţile au reuşit să repună în funcţiune turnul de control de la aeroportul staţiunii estivale.

Două nave erau în drum spre Acapulco şi transportau două instalaţii de purificare a apei, o chicinetă mobilă, patru centrale electrice şi două motopompe, a precizat guvernul.

Autorităţile mexicane au declarat că Otis a fost cea mai puternică furtună care a lovit coasta pacifică a ţării, deşi uraganul Patricia, care a lovit staţiunea Puerto Vallarta cu opt ani în urmă, a generat viteze şi mai mari ale vântului în largul mării.

Furtuna i-a luat prin surprindere pe meteorologi, crescând în intensitate cu o viteză neaşteptată şi depăşind previziunile iniţiale ale acestora. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri