Moscova își construiește trei radare antirachetă. Renunță la cel din Azerbaidjan, oferit cândva SUA

Data publicării:
radar 20gabala 202402462 20afp 20mediafax 20foto 20michael 20mainville-42268

Anunțul construirii celor trei noi stații pentru radare antirachetă a fost făcut de colonelul Aleksei Zolotuhin, de la Forțele Spațiale ale Rusiei. El a reamintit că patru noi stații radar de tip Voronej, care folosesc tehnologie de înaltă clasă, fac deja parte din sistemul de avertizare timpurie antirachetă pe care îl pune la punct Rusia.

Adjunctul ministrului apărării, general-colonelul Oleg Ostapenko, a anunțat luna trecută că au fost făcute studiile de fezabilitate pentru construirea noilor radare, a căror construcție va începe conform programului.

Ministerul rus de Externe a confirmat că armata rusă nu va mai închiria stația radar Gabala din Azerbaidjan. Contractul de închiriere, semnat în 2002, a expirat la 24 decembrie 2012. Rolul acestui radar antirachetă în sistemul de apărare al Rusiei va fi preluat de noul sistem radar ce va avea baza la Armavir, în Krasnodar, sudul Rusiei.

Radarul de la Gabala era oferit de ruși Statelor Unite pentru a nu construi scutul antirachetă în Europa

Moscova a propus Statelor Unite, în 2007, folosirea staţiei radar de la Gabala, din Azerbaidjan, precum şi a celei de laArmavir, din regiunea Krasnadar din Rusia, pentru ca Washingtonul - aflat atunci sub administrația republicană a președintelui George W. Bush – să renunțe la instalarea rachetelor americane în Polonia şi a staţiei radar în Cehia.

În noiembrie 2011, fostul ministru al apărării spunea că Rusia vrea să îşi modernizeze radarul de avertizare timpurie din Azerbaidjan, din cauza capacităţii din ce în ce mai mari a Iranului de a lansa rachete cu rază lungă de acţiune. Anatoli Serdiukov, demis de președintele Putin la sfârșitul anului trecut, spunea că Rusia vrea să îşi modernizeze apărarea naţională antiaeriană, iar baza radar închiriată în apropiere de oraşul azer Gabala reprezenta, potrivit oficialului, o verigă crucială în sistemul de avertizare timpurie.

Rusia plătea Azerbaidjanului 14 milioane de dolari pe an pentru baza de la Gabala și a purtat negocieri pentru prelungirea contractului de închiriere. Bakuvoia să crească, însă, chiria, așa că în cele din urmă Moscova a renunțat la contract.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat în septembrie 2009 că SUA renunţă la proiectul de scut antirachetă în Europa de Est promovat de predecesorul său, George Bush, şi criticat de Rusia. În aceeaşi zi, secretarul de atunci al apărării, Robert Gates, a precizat că Statele Unite nu renunţă la instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa, ci intenţionează să le instaleze în nordul şi sudul Europei.

În cadrul acestui nou plan de apărare antirchetă, România a semnat un acord cu SUA pentru amplasarea, începând din 2015, a unor interceptori antirachetă la baza de la Deveselu, județul Olt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri