Negocieri eșuate în SUA. B. Obama, acuzat de republicani că le respinge toate propunerile

Data publicării:
BARACK OBAMA 5490506-AFP Mediafax Foto-MANDEL NGAN-13

După negocierile purtate sâmbătă la Casa Albă şi rămase fără niciun rezultat, preşedintele Barack Obama a făcut apel la cele două camere ale Congresului să găsească o modalitate de a dezamorsa situaţia. În plus, liderul american i-a acuzat pe republicani de şantaj.

Politica este o bătălie a ideilor, dar îţi promovezi aceste idei prin alegeri şi legislaţie, nu prin şantaj. Guvernul nostru este închis pentru prima dată în 17 ani. Un partid politic riscă să ne arunce în incapacitate de plată pentru prima dată din anii 1700. Nu este normal”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

Parlamentarii americani încearcă de aproape două săptămâni să ajungă la un acord în ceea ce priveşte aprobarea bugetului pe anul 2014. În lipsa unei înţelegeri, aproximativ un milion de bugetari şi-au încetat activitatea, iar mii de obiective turistice au pus lacătul pe uşă.

În plus, Congresul Statelor Unite mai are la dispoziţie 5 zile pentru a majora plafonul datoriilor în caz contrar riscă intrarea în incapacitate de plată, ceea ce ar fi un dezastru pentru economia mondială.

Cu cât ne apropiem de termenul limită, cu atât va fi mai mare impactul asupra statelor în curs de dezvoltare. Lipsa de acţiune ar putea rezulta în creşterea dobânzilor, scăderea încrederii şi încetinirea creşterii. Fac apel la politicienii americani să prevină o astfel de criză”, a afirmat Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale.

Blocajul financiar s-a produs după ce republicanii au refuzat să voteze legea bugetului pe 2014 care conţine şi reforma sistemului de sănătate, un simbol al mandatului lui Barack Obama. Ei au cerut amânarea reformei cunoscute sub numele de Obamacare timp de un an, lucru refuzat de democraţi. Acum, opozanţii liderului de la Casa Albă s-ar putea folosi de aprobarea majorării plafonului datoriilor pentru a obţine scoaterea reformei sănătăţii din bugetul pe 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri