Nouă tineri fugari din Coreea de Nord, deportaţi la Phenian de autorităţile din Laos

Data publicării:
imnews imbc

Nouă tineri nord-coreeni fugiţi în China acum patru ani pentru a scăpa de regimul de la Phenian au fost prinşi şi trimişi înapoi. Iniţial, au fost ajutaţi de un misionar din China, care a promis că le poate înlesni fuga în Coreea de Sud prin Laos. Ajunşi aici, tinerii au fost reţinuţi de autorităţi şi deportaţi în Coreea de Nord.

Foto: imnews.imbc.com

Având vârste cuprinse între 15 şi 23 de ani, cei nouă au reuşit să fugă acum patru ani din ţara lor din cauza foametei. Ei au ajuns în China, unde au fost ajutaţi de un misionar. De acolo, ei visau să ajungă în Coreea de Sud.

Când au fost descoperiţi de salvatorul lor, într-o baracă, afară erau -30 de grade Celsius şi aveau degerături la mâini şi picioare. „Căutau oase de peşte şi orez, pe care le amestecau. După aceea mâncau pastă de dinţi ca să poată digera mâncarea”, povesteşte salvatorul lor.

Potrivit unui reportaj CNN, misionarul şi soţia sa i-au dus pe tineri în Laos, de unde aceştia urmau să plece spre Coreea de Sud. Nu era prima dată când cei doi ajutau refugiaţi nord-coreeni.

Recent însă, poliţia din Laos a făcut un control, iar tinerii au fost reţinuţi. Salvatorii fugarilor au cerut ajutorul autorităţilor de la Seul. „Este de nesuportat că aceşti copii au fost luaţi de lângă noi, dar ceea ce mă enervează cel mai tare este răspunsul Ministerului de Externe din Coreea de Sud”, spune soţia misionarului.

Autorităţile de la Seul nu i-au ajutat, aşa că oficialii din Laos le-au spus să îşi facă bagajele, iar fugarii au fost deportaţi la Phenian.

Potrivit CNN, Ministerul de Externe din Laos a explicat că nord-coreenii se aflau ilegal în ţară şi i-a acuzat pe misionari de trafic cu fiinţe umane. De cealaltă parte, Organizaţia Naţiunilor Unite şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat Laosul pentru măsura luată împotriva refugiaţilor.

Ajunşi înapoi la Phenian, tinerii au povestit la televiziunea naţională că au fost obligaţi să plece din ţară şi că numai prin mila liderului Kim Jong-un li s-a permis să revină acasă. Organizaţiile umanitare atrag însă atenţia că fugarii deportaţi în Coreea de Nord sunt trimişi în lagăre, torturaţi sau direct executaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri