Video „Omul Gropilor”, ultimul membru al unui trib de indigeni care n-a luat niciodată contact cu lumea civilizată, a murit

Data actualizării: Data publicării:
omul gropilor

Un misterios bărbat care a trăit în izolare completă în ultimii 26 de ani, în interiorul pădurii amazoniene, parte a unui trib care a refuzat constant contactul cu lumea civilizată, a murit recent, relatează CNN, care citează agenția braziliană pentru protejarea populațiilor native, Funai.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cunoscut drept „Omul Gropilor” pentru obiceiul său de a construi gropi adânci în pâmânt pentru vânătoare și pentru a se ascunde de oamenii care încercau să ia contact cu el, bărbatul a trăit vreme de 26 de ani în izolare completă, pe teritoriul indigen Tanaru.

În ciuda refuzului său de a fi contactat sau de a avea orice fel de legătură cu lumea exterioară, el a fost constant monitorizat de autoritățile braziliene, care îi mai lăsau, ocazional, provizii. Conform The Guardian, cadourile erau mereu refuzate, iar oricine încerca să se apropie era atacat cu săgeți sau cu capcane. 

„După ce a văzut masacre atroce și invazii ale locurilor sale, respingerea contactului cu lumea exterioară a rămas cea mai bună șansă de supraviețuire pentru el”, a spus Sara Shenker de la Survival International.

„Nu avea încredere în nimeni din cauza experiențelor traumatizante cu oamenii non-indigeni”, a declarat Marcelo dos Santos, explorator pensionat care a monitorizat de-a lungul carierei sale starea bărbatului pentru Funai.

Se crede că întregul trib, cu excepția bărbatului, au fost uciși în anii 1980 de fermieri care i-au îmbiat cu cadouri de zahăr, pentru ca apoi să-i otrăvească cu otravă de șobolani. Conform organizației Survival International, o mare parte din tribul său a fost anihilat în cadrul mai multor atacuri ale fermierilor și altor persoane interesate să ocupe pământurile din zonă, multe dintre ele extrem de fertile și utile pentru agricultură.

„Nimeni din afară nu a știu vreodată numele acestui om, nici măcar nu s-au știut multe lucruri despre tribul său, iar cu moartea sa, genocidul poporului său este complet”, a declarat Fiona Watson, directoarea pentru cercetare a organizației. 

„Acesta a fost, într-adevăr, un genocid – uciderea cu intenție a unui întreg grup de oameni de către fermieri avizi de pământ și de bogăție”, a adăugat ea.

Trupul neînsuflețit a fost descoperit într-un hamac, în apropiere de o colibă, de către oficialii agenției braziliene pentru protecția nativilor, în data de 23 august. Nu au fost identificate semne de violență sau ale prezenței altcuiva în zonă.

Conform autorităților, bărbatul a murit din cauza naturale.

Ultimul clip în care apare „Omul Gropilor” este din 2018 și îl arată lovind într-un copac cu o unealtă care pare să semene cu un topor.

Survival International spune că locurile în care a trăit el sunt pline de indicii cu privire la stilul său de viață – obișnuia să planteze porumb și papaya pentru hrană și construia mici colibe din paie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri