Putin și Trump se întâlnesc în Vietnam

Data publicării:
putin trump summit
Foto: kremlin.ru

Președintele american Donald Trump intenționează să-i ceară ajutorul omologului rus, Vladimir Putin, pentru rezolvarea crizei legate de Coreea de Nord, în timp ce Kremlinul vrea să obțină anumite înțelegeri în privința Siriei. Cei doi lideri se vor întâlni săptămâna viitoare la un summit regional în Vietnam.

putin_trump_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Președintele american, Donald Trump, a sosit duminică în Japonia, prima etapă a unui vast turneu asiatic dominat de amenințarea nucleară nord-coreeană, în cursul căruia se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Sper că totul se va aranja pentru toată lumea”, a declarat președintele Donald Trump înainte de a sosi în Japonia, anunțând că urmează să aibă o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu prilejul unui summit regional prevăzut în Vietnam. 

„Cred că este prevăzut să mă întâlnesc cu Putin”, le-a declarat Donald Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial. „Dorim ajutorul lui Putin în legătură cu Coreea de Nord", a adăugat el. 

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump ar trebui „să găsească posibilitatea de a avea o discuție amplă", a apreciat sâmbătă Kremlinul, cu o săptămână înainte ca cei doi lideri să participe la summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care se va desfășura în Vietnam în zilele de 10 și 11 noiembrie.

Sunt multe aspecte de discutat de către cei doi șefi de stat, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și ar fi în interesul ambelor țări ca cei doi președinți să găsească posibilitatea de a avea „o discuție amplă”. Conflictul sirian este una dintre aceste teme de discuție, dar soluționarea sa „presupune eforturi comune pentru a obține un rezultat mai bun”, a adăugat Peskov.

Totuși, Peskov a declarat, potrivit agenției RIA, citată de Reuters, că în ceea ce privește situația din Coreea de Nord, momentan nu există nicio cooperare între Rusia și SUA. „Deocamdată nu există nicio cooperare. Doar schimburi periodice de opinii", a explicat el, potrivit Agerpres.

Într-un interviu difuzat de postul de televiziune american Fox News înainte de a pleca în turneul asiatic, președintele Trump a dat asigurări că „Putin este foarte important” pentru Statele Unite și „poate ajuta în privința Coreei de Nord”. Liderul de la Casa Albă a menționat că Siria și Ucraina se vor număra printre subiectele pe care le-ar putea aborda în discuția cu Putin.

Totodată, întâlnirea dintre cei doi președinți are loc în condițiile în care la Washington este în plină desfășurare ancheta referitoare la implicarea Rusiei în campania electorală din Statele Unite, o anchetă ce a dezvăluit informații stânjenitoare despre contactele pe care oameni din anturajul lui Donald Trump le-au avut cu persoane din anturajul Kremlinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri