Recompensă uriașă oferită pentru prinderea hoților care au furat comoara de un miliard de euro

Data publicării:
jaf dresda
FOTO: Guliver/ Getty Images

Poliția din Germania a anunțat că oferă o recompensă de 500.000 de euro pentru informații care ar putea ajuta la prinderea hoților care au reușit să fure bunuri cu o valoare ce se apropie de un miliard de euro de la muzeul Grüne Gewölbe din Dresda, informează cotidianul The Guardian.

Autoritățile continuă să caute cei patru suspecți care au comis jaful în cursul dimineții de luni, reușind să sustragă bijuterii și sute de alte exponate valoroase.

Spărgătorii au provocat un incendiu la primele ore ale dimineții, provocând defecțiuni la sistemul de alimentare cu electricitate al clădirii astfel că sistemele de securitate nu au mai funcționat.

Poliția vorbește deja despre cel mai mare jaf al unui muzeu din istoria postbelică.

Poliția a comunicat că recompensa va fi acordată oricui furnizează informații „care ar putea duce la capturarea făptuitorilor sau recuperarea obiectelor furate”.

În afară de o mașină arsă, despre care se crede că a fost folosit de hoți pentru a fugi de la locul faptei, anchetatorii nu au găsit nicio urmă semnificativă care să indice identitatea hoților sau unde se află bunurile jefuite.

Cum au intrat hoții în muzeu

Potrivit tabloidului Bild, hoții ar fi vizat colecția de bijuterii a muzeului și au pătruns în incinta instituției printr-o fereastră de mici dimensiuni.

Grüne Gewölbe are 10 încăperi în care sunt expuse peste 3.000 de obiecte, de la bijuterii la capodopere consacrate. Clădirea a fost afectată de bombardamentele din Cel De-al Doilea Război Mondial și nu a fost restaurată pentru a fi redeschisă decât în 2006.

Este vorba despre al doilea furt de amploare din ultimii ani în Germania, după ce o monedă de aur de 24 de carate uriașă, cântărind 100kg, a dispărut la Berlin din Muzeul Bode Museum.

Spărgătorii au vizat secțiunea istorică a colecției deținute de muzeu.

Colecția Grünes Gewölbe a fost creată între 1723 and 1730 la porunca lui August al II-lea, Elector de Saxonia (ca Frederic Augustus I), rege al Poloniei și Mare Duce de Lituania.

În prezent, exponatele muzeului sunt prezentate în două secțiuni. Colecția istorică este expusă în camera originală a muzeului restaurată la parterul palatului regal din Dresda. Anumite exponate sunt plasate în Neues Grünes Gewölbe, la următorul etaj al palatului.

Unul dintre cele mai valoroase exponate din colecția muzeului este un diamant verde, de 41 de carate, expus în prezent la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Sute de ponturi primite de la populație

Potrivit Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate din Dresda, de acest caz se ocupă, în acest moement, 40 de ofițeri, ancheta fiind coordonată de mai mulți procurori. Aceeași sursă a precizat pentru mdr.de că, de la populație, au fost primite 342 ponturi, toate fiind verificate în acest moment de personalul implicat în anchetă. Tot de la cetățeni au fost primite 49 de filmări și fotografii care ar putea avea legătură cu spargerea.

În ciuda implicării masive a anchetatorilor și a cetățenilor din Dresda, „un indiciu decisiv nu este în atenția noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției pentru mdr.de.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...