Rusia desfășoară trupe la granița dintre Siria și Turcia. Reacția lui Donald Trump: „Un mare succes”

Data actualizării: Data publicării:
Armament Rusia in Siria decembrie 2015 ministerul apararii rus 2
Foto: Ministerul rus al Apărării

Forțele militare ruse au început să se deplaseze de-a lungul frontierei turoc-siriene, ca parte a acordului încheiat cu Turcia, de îndepărtare a militanților kurzi din zona granței, informează BBC.

Ministerul rus al Apărării a declarat că militarii săi au traversat Eufratul la prânz (ora 09:00 GMT) și că mai multe unități au ocupat deja orașele-cheie Kobane și Manbij, de la frontiera dintre Siria și Turcia.

Mai multe convoaie de poliție militară au putut fi văzute în cele două orașe, situate la o distanță de circa 60 de kilometri unul de altul.

Concomitent, trupele turcești vor continua să controleze zonele deja ocupate în nordul Siriei, după ofensiva militară lansată pe 9 octombrie. Intenția guvernului de la Ankara este, astfel, de a asigura o „zonă de securitate” de-a lungul frontierei.

Președintele american, Donald Trump, a publicat un mesaj pe Twitter în care califică aceste operațiuni drept un „mare succes”.

Rusia și Turcia s-au înțeles, marți, să-i îndepărteze pe luptătorii kurzi dintr-o zonă extinsă de la granița Turciei cu Siria, ceea ce e de natură să „binecuvânteze” operațiunea militară turcă împotriva foștilor aliați ai Statelor Unite din războiul cu ISIS.

Ofensiva Turciei în nordul Siriei a fost declanșată după ce Statele Unite au anunțat, în mod surprinzător și cu totul neașteptat, retragerea trupelor din zonă. Până în acel moment, americanii au sprijinit luptătorii kurzi, care se dovediseră a fi cei mai de încredere aliați în războiul contra ISIS.

Potrivit acordului ruso-turc încheiat marți, kurzii au la dispoziție 150 de ore să se retragă din toate zonele de-a lungul graniței Turcia-Siria, de 440 de kilometri. Practic, față de ceea ce solicitase Ankara inițial, această zonă „de siguranță” a fost extinsă.

Grupurile insurgente kurde au anunţat, de altfel, marţi seară, că au finalizat retragerea din zona de securitate creată de Turcia în nordul Siriei, în condiţiile în care guvernul turc ameninţase cu reluarea ofensivei militare.

Odată eliberată zona, cele două armate, rusă și turcă, vor patrula împreună pentru a se asigura că luptătorii kurzi respectă înțelegerea. Acordul mai permite trupelor rusești și ale regimului de la Damasc să controleze restul frontierei.

Editor web: Mihnea Lazăr

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri