SUA creează o nouă agenţie în domeniul securităţii cibernetice

Data publicării:
HACKER 2

Centrul pentru integrarea informaţiilor cu privire la ameninţarea cibernetică (CTIIC - Cyber Threat Intelligence Integration Center), va fi un „centru de informaţii care va uni punctele între diverse ameninţări cibernetice la adresa naţiunii, astfel încât departamentele şi agenţiile relevante să fie conştiente de aceste ameninţări într-un timp cât mai real posibil”, a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului, pentru Reuters.

Barack Obama a plasat securitatea cibernetică în fruntea agendei sale din acest an, după o serie de atacuri informatice atât asupra unor companii, printre care şi Sony Pictures, cât şi Guvernului federal. Preşedintele democrat consideră acest subiect drept un teren propice cooperării cu republicanii, care deţin controlul asupra Congresului.

Diverse agenţii federale au componente în domeniul securităţii cibernetice, printre care Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA), Departamentul pentru Securitate Internă, poliţia federală (FNI) şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

Administraţia Obama încearcă să conecteze agenţiile, „astfel încât să existe un punct central pentru întregul Guvern american”, a declarat reprezentantul unei firme din domeniul securităţii cibernetice pentru postul CBS.

CTIIC va viza un „flux de informaţii omogen între centre, inclusiv cele însărcinate cu partajarea cu sectorul privat”, a declarat oficialul guvernamental.

Coordonatorul luptei împotriva terorismului de la Casa Albă Lisa Monaco urma să anunţe noul centru marţi. Administraţia Obama compară noua agenţie cu Centrul naţional de luptă împotriva terorismului (NCC) creat după atacurile de la 11 septembrie 2001, în urma unor critici potrivit cărora agenţiile americane de informaţii nu comunică între ele.

Centrul va avea o abordare la fel de largă în furnizarea de „analize din toate sursele, integrate”, ale ameninţărilor, a precizat oficialul. „Niciuna dintre agenţiile actuale nu este însărcinată să îndeplinească aceste funcţii, aşadar avem nevoie ca aceste lacume să fie acoperite cu scopul de a ajuta Guvernul federal să-şi îndeplinească responsabilităţile în domeniul securităţii cibernetice”, a subliniat el.

Congresul a încercat să adopte, în ultimii patru ani, legi prin care să încurajeze companiile să împărtăşească date despre atacuri cibernetice atât cu Guvernul cât şi între ele, însă aceste eforturi au fost zădărnicite de problema responsabilităţii şi de îngrijorări faţă de viaţa privată a cetăţenilor.

Obama a propus luna trecută un proiect de lege care să echilibreze balanţa, oferind o protecţie a responsabilităţii companiilor care oferă informaţii în timp aproape real Guvernului, cerându-le să le golească de date personale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri