Sudanul revine la practica tăierii mâinii hoților. Trei bărbați acuzați de furt au fost deja pedepsiți în acest fel

Data publicării:
detaliu mână deținut sudanez în închisoarea din Sudan
Deținut într-o închisoare din Sudan, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Trei bărbați sudanezi acuzați de furt au fost condamnați la tăierea mâinii. Aceasta e prima astfel de condamnare, decisă în ultimii 10 ani, de către o instanță sudaneză, , informează The Guardian și în condițiile în care armata a preluat puterea în această țară în urma unei lovituri de stat din 2021.

Cei trei bărbați, care au toți în jur de 20 de ani, au fost găsiți vinovați pentru furtul unor butelii de gaz. Pe lângă amputarea mâinii - o practică specifică legii islamice Sharia - cei trei au fost condamnați la trei ani de închisoare și obligați să plătească o amendă de aproximativ 3.000 de euro.

„Din păcate, în ciuda schimbărilor politice din țara noastră, nimic nu s-a schimbat în privința drepturilor omului”, a declarat avocatul celor trei condamnați.

Sudanul a semnat în august 2021 Convenția ONU împotriva torturii și a altor pedepse nemiloase, inumane sau degradante. Semnarea convenției ar fi trebuit să însemne eliminarea unor astfel de pedepse - precum tăierea mâinii pentru infracțiunea de furt - ceea ce nu s-a întâmplat însă în realitate.

Legea islamică este aplicată în Sudan din anul 1983.

În 2019, fostul dictator sudanez Omar al-Bashir a fost înlăturat de la putere, după ce a condus țara timp de 30 de ani.

Din 2021, Sudanul se află sub controlul unei dictaturi militare, după ce armata a dizolvat guvernul de tranziție și a preluat puterea.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri