Sari la conținut

Valul de ger siberian care a cuprins Europa. Roma, blocată de cele mai consistente ninsori din ultimii 6 ani, -29 de grade în Estonia

Un front atmosferic siberian a cuprins Europa, aducând căderi de zăpadă semnificative şi vânt puternic, transmite The Guardian, care consemnează faptul că Franţa, Italia, Belgia şi Ţările Baltice se confruntă cu temperaturi mult sub media obişnuită şi cu ninsori abundente, scrie news.ro.

Roma

@AgerpresFoto

Oamenii străzii din anumite cartiere din Bruxelles vor fi reţinuţi peste noapte dacă refuză să vină la adăposturi,  pentru a-i proteja de temperaturile scăzute de săptămâna aceasta.

Primarul din Etterbeek, un cartier din Bruxelles în care se află multe birouri ale Uniunii Europene, a spus că a mobilizat poliţia pentru a duce toţi oamenii străzii către adăposturi, chiar dacă ei nu vor.

„Primarul a autorizat, în caz de necesitate, reţinerea oamenilor străzii care îşi vor pune în pericol propria sănătate refuzând să meargă în adăposturi”, a anunţat consiliul local din Etterbeek.

Primarul Bruxelles-ului a declarat că a emis ordine asemănătoare poliţiei şi că i-a rugat să acorde prioritate copiilor.

În Lituania, cel puţin trei oameni au murit din cauza temperaturilor scăzute în weekend, iar şapte au primit tratamente pentru degerături la mâini şi picioare în ultimele zile.

Institutul meteorologic din Estonia preconizează că vremea rece va persista până la sfârşitul săptămânii, iar temperaturile vor ajunge chiar şi la -29 de grade Celsius.

Impactul vremii reci s-a putut simţi pe întreg continentul, deşi nu la acelaşi nivel ca în ţările baltice.

În Italia, multe şcoli au fost închise iar Roma a fost acoperită de zăpadă. A fost cea mai consistentă cădere de zăpadă din ultimii şase ani. Oraşul, pentru că nu este pregătit pentru asemenea urgenţe, a cerut ajutor din alte zone pentru a putea face faţă vremii.

O singură pistă este operaţională la aeroportul principal din Roma, Fiumicino iar al doilea aeroport, Ciampino, a fost închis până ieri pentru a permite muncitorilor să elibereze pistele de zăpadă.

La Moscova, temperaturile au ajuns la -20 de grade Celsius peste weekend, cea mai scăzută temperatură din această iarnă. Şeful institutului meteorologic rus, Roman Vilfand, a avertizat că moscoviţii ar trebui să se pregătească de un început de martie geros.

Meteo-France, institutul meteorologic din Franţa, a avertizat că temperaturile din această perioadă ar putea fi cu până la 10 grade Celsius sub media obişnuită.

De asemenea, în Marea Britanie au avut loc căderi masive de zăpadă şi temperaturi geroase, cauzând probleme în ceea ce priveşte transportul rutier, naval şi aerian.