Marine Le Pen îl acuză pe Emmanuel Macron că "se joacă de-a șeful războiului"

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0681695870
Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Colaj foto: Profimedia Images

Opoziția franceză îl taxează pe Macron pentru ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina, transmite Politico. Marine Le Pen, șefa extremei drepte, l-a acuzat pe președinte că se joacă de-a "șeful războiului". Nici celelalte partide nu au rămas indiferente și l-au criticat marți Emmanuel Macron pentru că a lansat ipoteza unei armate europene care să ajute Ucraina în războiul cu Rusia. "Un război împotriva Rusiei ar fi o nebunie. Ne-ar face beligeranți", a transmis și liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon.

Macron, care a găzduit luni la Paris un summit în sprijinul Kievului, a declarat că în prezent nu există un consens între liderii UE pentru a trimite trupe pe teren, dar a afirmat că "nimic nu este exclus".

"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război", a declarat Macron în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Spusele sale au stârnit reacții negative atât din partea liderilor partidelor de extremă dreapta, cât și din partea celor de extremă stânga.

"Nu știu dacă realizează cineva gravitatea unei astfel de declarații", a declarat Marine Le Pen, șefa formațiunii de extremă dreapta Adunarea Națională.

"Emmanuel Macron se joacă de-a șeful războiului, dar este vorba de viețile copiilor noștri despre care vorbește cu atâta nepăsare. Miza este pacea sau războiul în țara noastră", a mai adăugat Le Pen.

Politicianul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon a declarat că trimiterea de trupe în Ucraina "ne-ar face beligeranți".

"Un război împotriva Rusiei ar fi o nebunie", a scris el pe X.

"Această escaladare verbală ar fi o nebunie. Parlamentul trebuie să fie informat și să spună nu. Nu războiului! Este timpul să se negocieze pacea în Ucraina cu clauze de securitate reciprocă!", a mai precizat acesta.

Deși Le Pen a încercat să se distanțeze de președintele rus Vladimir Putin de când a izbucnit invazia la scară largă a Ucrainei, partidul său are o lungă istorie de legături cu Rusia, inclusiv prin împrumuturi acordate de bănci rusești.

Mélenchon a făcut, de asemenea, declarații pro-Rusia înainte ca Moscova să înceapă războiul de amploare împotriva Ucrainei. Partidul său, Franța Neînduplecată, pledează pentru ca Hexagonul să părăsească NATO.

Macron a declarat că liderii UE reuniți la Paris au discutat despre chestiunea trupelor occidentale dislocate în Ucraina într-o manieră "foarte liberă și directă", precizând că "totul este posibil, dacă acest lucru este util".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri