Papa reafirmă „toleranța zero” față de abuzurile sexuale din Biserica Catolică. „Este monstruos, deoarece acest lucru distruge vieţi”

Data publicării:
Papa Francisc
Papa Francisc a declarat vineri că nu se întrezăreşte o încheiere a războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Biserica Catolică trebuie să trateze cazurile de agresiune sexuală cu toleranţă zero, a reafirmat Papa Francisc, care le-a calificat drept o monstruozitate, conform unor extrase dintr-un interviu acordat canalului portughez al CNN.

Într-un interviu exclusiv, amplu, la Roma, luna trecută, suveranul pontif a spus că biserica are „toleranță zero” și că „un preot nu poate rămâne preot dacă este un abuzator”.

Răspunsul bisericii la scandalurile de abuz sexual a devenit una dintre temele definitorii ale perioadei de timp de când Papa Francisc a devenit șeful Bisericii Catolice. Papa a spus pentru CNN Portugalia că fiecare caz de abuz în cadrul bisericii îl „rănește”.

Este monstruos, deoarece acest lucru distruge vieţi, a adăugat Papa Francisc în acest interviu publicat în două părţi, dintre care una a apărut duminică seară, iar a doua urmează să apară luni seară, notează Agerpres.

La fel ca în Franţa, şi în Portugalia, ţară cu o tradiţie catolică puternică, a fost creată o comisie independentă însărcinată cu agresiunile sexuale din cadrul bisericii, care funcţionează de la începutul anului.

Comisia, creată la iniţiativa bisericii, a primit deja circa 400 de mărturii, dintre care 17 au fost înaintate justiţiei, a declarat recent Pedro Stretch, psihiatru pediatric care conduce acest grup de lucru ale cărui concluzii ar urma să fie prezentate la finalul anului.

Mai multe rapoarte care detaliază zeci de ani de abuz sexual, eșecuri sistemice și mușamalizări în mai multe țări au fost publicate de când Papa Francisc a devenit în 2013 liderul celor 1,2 miliarde de catolici din lume. 

Deși a fost criticat pentru unele dintre acțiunile sale, cum ar fi atunci când a apărat un episcop chilian acuzat că a mușamalizat un scandal sexual în 2018, decizie pe care a descris-o mai târziu drept o „gravă eroare”, de atunci a luat o poziție fermă asupra problemelor și a introdus unele reforme.

În 2019, Papa a abolit regulile de secretizare ale Vaticanului pentru cazurile de abuz sexual și a pus în aplicare noi reguli care au făcut obligatoriu, pentru prima dată, pentru toate eparhiile să instituie sisteme de raportare a abuzurilor și mușamalizărilor.

Citește și: Papa Francisc a exclus un preot german de 88 de ani pentru abuzarea sexuală a unor copii

Doi ani mai târziu, în 2021, Papa Francisc a emis cea mai amplă revizuire a legii Bisericii Catolice din ultimele patru decenii, insistând ca episcopii să ia măsuri împotriva clericilor care abuzează minori și adulți vulnerabili. 

Regulile cereau, de asemenea, măsuri împotriva preoților care comit fraude sau încearcă să hirotonească femei. Abordând subiectul, Papa Francisc a spus că nu crede că celibatul a jucat un rol în cauzarea abuzului.

În familii nu există celibatul, dar uneori se întâmplă să apară abuzuri. Deci, este pur și simplu monstruozitatea unui bărbat sau a unei femei din biserică care este bolnav/ă sau rău/rea din punct de vedere psihologic și își folosește poziția pentru satisfacția personală", a adăugat suveranul pontif, referindu-se la actuala situație privind abuzurile din biserică.

Nu neg abuzurile. Şi dacă ar exista un singur abuz, ar fi monstruos, a mai recunoscut Papa în interviu.

Suveranul Pontif a mai spus că intenţionează să meargă în Portugalia, la următoarele Zile Mondiale ale Tineretului, reuniune mondială a tinerilor catolici care se va desfăşura între 1 şi 6 august 2023. Prevăzute iniţial pentru luna august 2022, Zilele Mondiale ale Tineretului au fost amânate cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și: Papa Francisc a oprit o anchetă care viza un cardinal acuzat de agresiuni sexuale în Canada

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri